عفو بین‌الملل خواستار توقف فوری تخریب گور جمعی اعدام‌شدگان ۶۷ در اهواز شد

سازمان عفو بین‌الملل روز دوشنبه با شروع کمپینی خواستار توقف فوری روند تخریب یک گور جمعی در شهر اهواز در جنوب ایران شده است.

به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، عفو بین‌الملل، ده‌ها نفر از قربانیان اعدام‌های سال ۱۳۶۷ در اهواز در این محل دفن شده‌اند. این سازمان مدافع حقوق بشر اعلام کرده، عملیات ساخت‌وساز در اطراف این گور دست جمعی از اوایل سال جاری شروع شده است.

عفو بین‌الملل نگران است با تخریب این گور دسته‌جمعی، بخشی از شواهد کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ در اهواز از بین برود.

فیلیپ لوتر مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین‌الملل در این گزارش با اشاره به تخریب این قبرستان می‌گوید: «شواهد موجود در این گورهای دسته‌جمعی می‌تواند با بولدوزر زدن این محوطه از بین برود. همچنین خانواده‌های قربانیان از حقوق خود برای کشف حقیقت، رسیدگی عادلانه، جبران خسارت از جمله حق خاک‌سپاری عزیزان خود محروم می‌شوند.»

او افزود: «به جای بی‌حرمتی به این گور با ریختن زباله و بازمانده‌های عمرانی و زجر دادن بیشتر خانواده‌هایی که به خاطر تلاش خود برای حفاظت از یاد و خاطره عزیزانشان با سرکوب روبرو بوده‌اند، مقام‌ها باید با عمل به وظیفه خود کلیه گورهای جمعی ایران را حفظ کنند تا تحقیقات درباره اعدام‌های فراقانونی ۱۹۸۸ و سایر کشتارهای جمعی انجام شود.»

این سازمان چهار ماه پیش در گزارشی نوشته بود که مقام‌ها تخریب این محوطه را اعلام نکردند و خانواده‌های اعدامی‌ها از یک کارگر ساختمانی شنیدند که قرار است سطح سیمانی گور تخریب و روی آن ساختمان ساخته شود.

بر اساس این گزارش گور جمعی اهواز در یک قطعه زمین خشک در سه کیلومتری شرق گورستان بهشت‌آباد قرار دارد. مقام‌ها در سال ۶۷ روی این گور بتن خالی کردند ظاهراً به این دلیل که نمی‌خواستند خانواده‌های کشته‌ها محل را حفر و اجساد آنها را خارج کنند.

بهار امسال یک کارگر ساختمانی به یکی از بستگان یکی از کشته‌ها که به محل رفته بود گفت که عملیات پهن کردن جاده کنار این گورستان در جریان است و در مرحله بعد لایه بتنی گور جمعی کاملاً تخریب خواهد شد تا یک فضای سبز یا یک مرکز تجاری جای آن را بگیرد.

این سازمان اشاره می‌کند که این تنها گور جمعی کشتارهای ۱۳۶۷ نیست که با خطر تخریب روبروست و اشاره می‌کند که ظاهراً تلاش‌هایی برای دستکاری یک محوطه دیگر از این نوع در مشهد، جایی که تصور می‌شود ۱۷۰ زندانی سیاسی در آن مدفون هستند، در جریان است.

تابستان امسال بیست و نهمین سالگرد اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ در ایران است. در آن سال چندین هزار زندانی سیاسی به طور مخفیانه اعدام شدند و اجساد آنها شبانه در گورهای جمعی قرار داده شد.

این گروه اشاره می‌کند که آن اعدام‌ها به فاصله کوتاهی پس از تهاجم مسلحانه اعضای سازمان مجاهدین خلق در ابتدای تابستان ۱۳۶۷ از عراق به ایران انجام شد.

خانواده‌های اعدامی‌ها به طور شفاهی از کشته شدن آنها مطلع شدند اما اجساد هرگز تحویل خانواده‌ها نشد و حتی بیشتر نقاط دفن علنی نشد.

Related posts

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.