یک منبع آگاه به پرونده سایت «نارنجی» گفت چهار نفر از اعضای این وبسایت صبح چهارشنبه ۲۸ بهمنماه برای اجرای حکمهایشان توسط مأموران امنیتی از منازل خود به زندان کرمان انتقال داده شدند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از کمپین، به گفته این منبع در حالی این چهار نفر برای اجرای حکم به زندان منتقل شدهاند که هنوز حکم دادگاه تجدید نظر به آنها و وکلایشان ابلاغ نشده است. همگی آنها به اتهام تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت در سایت نارنجی محکومشده بودند.
به گفته این منبع آگاه، علیاصغر هنرمند، رییس شرکت پات شرق گواشیر، صاحبامتیاز و سردبیر سایت نارنجی به ۱۱ سال حبس، حسین نوذری، مدیرعامل شرکت پات شرق گواشیر به ۷ سال حبس، احسان پاکنژاد، برنامهنویس شرکت به ۵ سال حبس، عباس واحدی، نویسنده سایت نارنجی و تولیدکننده محتوا به دو سال و نیم حبس در دادگاه بدوی محکومشده بودند. همگی آنها صبح چهارشنبه ۲۸ بهمنماه به زندان کرمان بدون ابلاغ رأی دادگاه تجدیدنظر به زندان کرمان منتقل شدند.
۱۴ نفر از اعضای سایت نارنجی که صبح روز ۱۱ آذر ۱۳۹۲ در دفتر سایت بودند توسط مأموران سپاه پاسداران بازداشت شدند، اما دو روز پس از بازداشت و بازجویی، خانم اعظم حاکمی، منشی سایت و سارا سجادپور، کارآموز سایت آزاد شدند. اسامی ۱۱ نفر دیگر عبارتاند از علی اصغر هنرمند، حسین نوذری، احسان پاکنژاد، عباس واحدی، رضا نوذری، مهدی فاریابی، امیر صادقپور، علیرضا وزیری، محمد موسیزاده، مصطفیپور غریب و ملیحه نخعی.
به گفته این منبع همگی این ۱۱ نفر، متولد سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۰، اهل شهر کرمان و فارغالتحصیل رشتههای کامپیوتر، عمران و پزشکی هستند.
شرکت فنآوری پات شرق گواشیر نام شرکت مالک وبسایت نارنجی است. سایت نارنجی در زمینه اخبار مربوط به دنیای فنآوری و ابزارکها یا «گجت» فعالیت میکرد. این سایت را گروهی از بلا گرهای حوزه فنآوری در شهر کرمان راه انداخته بودند و خیلی زود تبدیل به یکی از پرطرفدارترین سایتهای حوزه فنآوری در ایران شد. این سایت و شرکت پات شرق گواشیر پس از بازداشت اعضایش تعطیل شد.
۱۱ نفر از اعضای سایت نارنجی در شعبه چهارم دادگاه انقلاب کرمان روز سوم خرداد ماه ۱۳۹۳ به دو اتهام تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی محکوم شدند. بر اساس حکم علی اصغر هنرمند، حسین نوذری، احسان پاکنژاد و عباس واحدی به ترتیب به یازده تا دو و نیم سال حبس تعزیری محکوم و هفت نفر دیگر به ۱۵ ماه حبس تعزیری که به مدت سه سال تعلیق شده، محکوم شدند. دادگاه تجدیدنظر آنها بیش از یک سال بعد در تاریخ ۹ آذر ماه ۱۳۹۴ در شعبه یک دادگستری کرمان برگزار شد اما هنوز حکم دادگاه تجدیدنظر به آنها ابلاغ نشده است.
احمد قربانی، معاون دادستان کرمان روز ۱۲ آذر ماه ۱۳۹۲، یک روز پس از دستگیری تعدادی از نویسندگان و اعضای سایت نارنجی در خصوص اتهامات آنها گفت: «اتهام این افراد اقدام علیه امنیت ملی از طریق همکاری با شبکههای بیگانه و طراحی سایت و تولید محتوی برای سایتهای ضدانقلاب بهمنظور براندازی نظام جمهوری اسلامی بوده است.»
معاون دادستان کرمان همچنین گفته بود «اعضای اصلی این باند خط و مشی اصلی خود را از افراد فراری خارج نشین میگرفتند.»
این منبع در مورد مصادیق و مستندات اتهامات این ۱۱ نفر گفت: «طبق گفتههای دادستانی، شرکت پات شرق سایتهایی را برای کسانیکه در آن زمان به جنبش سبز ربط داشتهاند طراحی کرده بوده، اما تنها طراحی سایت توسط آنها انجامشده است. آنها درواقع کارشان که طراحی وب بوده را انجام دادهاند. مشتری سفارش داده و آنها هم کار تحویل دادهاند اما محتوای سایتها به آنها ربطی نداشته است.»
این منبع ادامه داد: «وکلا میگفتند چیزی را نمیتوان در پرونده پیدا کرد که مصادق تبلیغ یا اقدام علیه امنیت ملی باشد و معلوم نیست که دادگاه بدوی برای چه این اتهامات را وارد کرده است. وکلا و خود متهمان در دادگاه تجدیدنظر همه این موارد را گفتند و انتظار بود که در دادگاه تجدیدنظر رأی شکسته شود و همگی تبرئه شوند اما امروز متوجه شدیم بدون آنکه رأی تجدیدنظر اعلام شود چهار نفر که حکم تعزیری گرفته بودند به زندان فرستاده شدند. امیدواریم اگر به دلیل انتخابات اینها دستگیر شدند زودتر آزاد شوند چون واقعاً هیچ حرکتی که مصادق اتهامات باشد را انجام ندادهاند.»
این منبع درباره دادگاه تجدیدنظر که در تاریخ ۹ آذر ماه ۱۳۹۴ برگزارشده به کمپین گفت: «دادگاه تجدیدنظر با توجه به درخواست وکلای متهمان، نسبت به بیتوجهی دادگاه بدوی به مسئله تعدد جرم، با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی اقدام به حذف اتهام تبلیغ علیه نظام کرده و اعلام کرد رأی خود را بر اساس اتهام اقدام علیه امنیت ملی میدهد.»
این منبع آگاه همچنین با اظهار اینکه این ۱۱ نفر پس از بازداشت در زمانهای مختلف آزاد شدهاند به کمپین گفت: «همه این ۱۱ نفر در دورههای متفاوت پس از چند ماه با قرار وثیقه بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان از زندان آزاد شدند. همگی آنها دو روز در انفرادی بازداشتگاه سپاه کرمان بودند و پس از آن به زندان کرمان منتقل شدند. آخرین نفرها در شهریور ماه ۱۳۹۳ با قرار وثیقه آزاد شدند.»
سایت نارنجی در سال ۱۳۹۱ برنده جایزه بهترین وبلاگ فارسی از نگاه دویچه وله شد. این سایت همچنین در سال ۱۳۸۹ بهعنوان بهترین سایت اطلاعرسانی در سومین جشنواره وبسایت ایران انتخاب شد.
سایت نارنجی در صفحه نخست خود، یک روز پس از دستگیری اعضایش در تاریخ ۱۲ آذر ماه ۱۳۹۲ نوشت که بنا به «دلایل نامعلوم» برخی از نویسندگان و اعضای فنی تیم نارنجی توسط سپاه پاسداران ایران دستگیرشدهاند. این سایت همچنین در ادامه نوشت که سایت فعالیتش را تا «حصول اطلاع از این دوستان» متوقف میکند.