مجید تختروانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه ایران گفت جمهوری اسلامی در برخی مسائل همچون اعدام و قصاص خط قرمز دارد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل ایلنا، وی مذاکرات حقوق بشری جمهوری اسلامی با اتحادیه اروپا را طولانی خواند و گفت طرف مقابل مسائل حقوق بشری را باید «فنی» بررسی کند نه «سیاسی» و در برخی حوزهها که ما دستور صریح قرآن را داریم نظیر مسئله قصاص چیزهایی نیست که دیپلماتها بتوانند از طریق روشهای مختلف نظراتشان را نزدیک کنند.»
تختروانچی در پاسخ به این سئوال که آیا میتوان به لغو تحریمهای حقوق بشری بعد از یک دوره مذاکرات شبیه به مذاکرات هستهای امیدوار بود، پاسخ داد: «موضع اصلی ما در گفتوگوهای حقوق بشری این است که بحثها نباید سیاسی شود. یعنی بحثهای حقوق بشری باید فنی باشد.»
او گفت: «در بحث تخصصی نباید یک طرف در موضع تدافعی قرار بگیرد یک طرف در موضع تهاجمی. این یک تعامل باید باشد. دو طرف باید تلاش کنند به سئوالات پاسخ داده شود. ما یک سئوالاتی داریم و طبیعتاً آنها هم سئوالاتی دارند.»
بهگفته تختروانچی اگر این مسائل در قالب «فنی» خود دیده شوند میتوان نظرات را به هم نزدیک کرد.
با این حال او افزود: «در برخی حوزهها که ما دستور صریح قرآن را داریم نظیر مسئله قصاص چیزهایی نیست که دیپلماتها بتوانند از طریق روشهای مختلف نظراتشان را نزدیک کنند.»
عضو هیئت مذاکرهکننده ایرانی با اتحادیه اروپا گفت: «به آنها هم گفتهایم که در برخی زمینهها ما خط قرمز داریم. وقتی بحث اعدام میشود میگوییم ما در چارچوب قوانینمان مجازات اعدام داریم و این چیزی نیست که بتوانیم کنار بگذاریم. بحث قصاص یک بحث قرآنی است و به هیچوجه نمیشود کنار زد. این هم برای ما روشن است هم برای آنها.»
او تأکید کرد که به غیر از این، موضوعاتی وجود دارد که میشود با تعامل نظرات را به هم نزدیک کرد.
مجید تختروانچی احتمال داد که مذاکرات حقوق بشری ایران و اتحادیه اروپا «دو، سه یا حتی چهار سال» طول بکشد.
این در حالی است که مجامع بینالمللی حقوق بشری از جمله سازمان عفو بینالملل، گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره حقوق بشر در ایران و بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در گزارشهای متعددی از «بدتر شدن» وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کردهاند. نگرانی محافل جهانی بهویژه از افزایش کمسابقه اعدامها در سالهای اخیر در ایران است.
روابط ایران و اتحادیه اروپا پس از توافق هستهای رو به بهبود رفته است. نزدیک به سه هفته پیش دو طرف قطعنامه عادیسازی روابط خود را تصویب کردند. این قطعنامه افزون بر تأکید به گشایش باب همکاری و تعامل با ایران، یادآوری میکند که همکاری با این کشور باید زمینه سوق دادن تهران به رویکردهای مناسبتر در منطقه، شفافسازی اقتصادی و رعایت موازین حقوق بشری را فراهم سازد.
در حال حاضر اتحادیه اروپا قصد دارد دفتر خود را در ایران دایر کند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران ۹ آبانماه جاری پس از دیدار فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با مقامات ایران، درباره مسأله حقوق بشری گفت که ایران نگران نیست که در این حوزه نظرات خود را مطرح کند.