صدرا عبدالهی، همسر عالیه مطلبزاده میگوید که بازپرس شعبه دوم بازپرسی دادسرای اوین، اتهامات همسرش را موارد مختلف امنیتی ذکر کرده که پس از تکمیل پرونده او اعلام خواهد شد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از بیبیسی، آقای عبدالهی گفته است در حکمی که ماموران وزارت اطلاعات برای تفتیش منزل مسکونی او ارائه دادهاند “تعقیب ضد انقلاب و داعش” عنوان شده بود و بازپرس پرونده در پاسخ به اعتراض او گفته است که “در موارد اینچنینی میتوان حکم تلفنی از دادستان گرفت و لابد حکم تلفنی داشتهاند.”
عالیه مطلبزاده، عکاس و فعال حقوق زنان، ششم آذر بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است. به گفته صدرا عبدالهی، او در سلول انفرادی و در اختیار وزارت اطلاعات است.
آقای عبدالهی میگوید که آرشیو ۲۵ ساله عکاسی او را وزارت اطلاعات ضبط کرده و در پاسخ به پیگیری او گفتهاند که این آرشیو هرگز به او بازگردانده نخواهد شد.
او میگوید: “عالیه قبل از اینکه فعال مدنی و فعال حوزه حقوق زنان باشد، یک عکاس بود، یک هنرمند که شغلش مناسبت به وجود میآورد همه جا حضور داشته باشد او قبل از اینکه در حوزه های مدنی و زنان کار بکند یک تعهد اجتماعی داشته به عنوان عکاس که همین تعهد وادارش کرده همه جا حضور داشته باشد. حالا بعد از ۲۵ سال و ۳۰ سال کار، همه آرشیوش را بردهاند.”
“عالیه در گفت و گوهایی که داشت به آنها گفته بود که این سرمایه مادی و معنوی من است و همه هویت کاریام در این است. به او گفته بودند هیچ چیزی به تو بر نخواهد گشت. عالیه به شدت ناراحت بود و حس می کرد غارت شده میگفت من حاضر هستم بروم زندان و این آرشیو را از دست ندهم چون من دوباره چگونه میتوانم این را به دست بیاورم.”
همسر عالیه مطلبزاده میگوید: “۲۶ مهرماه ساعت حدودا ۱۰ شب به منزل ما رفته بودند. عالیه تنها بود. به واسطه همسایهها و مدیر ساختمان وارد ساختمان شده و زنگ واحد ما را زده بودند. حکمی که نشان داده بودند یک حکم کلی و برای خانه ما نبوده. ذکر شده بوده ضد انقلاب و داعش. تا ۲ صبح همه وسیلههای سختافزاری و نرمافرازی، آرشیو کاری بیست و چند ساله عالیه و همه کارهای من که در حوزه سینماست، همه اسناد کاری و بانکی و پاسپورتها و همه قراردادهای کاری را برده بودند.”
“ششم آذرماه از وزارت اطلاعات به عالیه زنگ زدند پیرو بازجوییهای قبلی که در فاصله ۲۶ مهر تا ۶ آذر اتفاق افتاده بود، که بیا بخشی از وسیلههایی که بردیم برگردانیم در واقع یک جوری فریبکارانه و با خدعه گفتند بیا. عالیه برای بازپس گرفتن وسایل رفت و بازداشت و به دادسرای اوین و به ۲۰۹ منتقل کردند. این طور نبود که از قبل اعلام کنند که حکم بازداشت یا جلب وجود دارد در حالیکه احضاریه کتبی میدادند عالیه مراجعه میکرد.”
تفتیش منزل مسکونی عالیه مطلبزاده یک روز بعد از بازگشت او از سفر به گرجستان بود.
صدرا عبدالهی می گوید: “سفر آموزشی در حوزه توانمندسازی زنان بود سفری معمولی که نه فقط زنان بلکه در حوزه های مختلف اتفاق می افتد. جلسه اول بازجویی عالیه روز یکم آبان اتفاق افتاد که حدود ۶- ۷ ساعته بود و در آن عالیه متوجه شد که بخش مهم ماجرا این سفر بوده که در جریان جزئیات آن نیستم. از علت بازداشت او هم تاکنون بی اطلاعم. اما یک نامه ای را عالیه خطاب به آقای علوی، وزیر اطلاعات نوشت در واقع شکایتی بود از نحوه ورود ماموران وزارت اطلاعات و روند غیرقانونی قضیه و اینکه همه وسیله های کاری، سفر و همه چیز شخصی ما را جمع کرده بودند.”
“۱۵ روز بعد از این نامه از دفتر بازرسی وزیر اطلاعات زنگ زده بودند به عالیه و پرسش هایی کرده بودند. یکی از اتفاقات مهم این بود که از شکایت عالیه به وزیر اطلاعات ناراضی بودند چون بعد از آن بود که به عالیه گفته بودند حالا که می خواهی روند قانونی شود قانونی می کنیم. یکجورهایی تهدیدآمیز و بعد هم بازداشت کردند.”
صدرا عبدالهی تهیه کننده سینما است و می گوید که لپ تاپ، فیلم ها و بخشی از وسیله های کاری او را ماموران وزارت اطلاعات ضبط کرده اند.
“در سیستم های جدید فیلمسازی، ذخیره فیلم ها مثل لابراتوارو نگاتیو نیست. به نوعی دیجیتال است و در هاردها ذخیره می شود. فیلم های من، مثل همه فیلمسازهای دیگر در فایل هاردها بوده دو سه فیلم اخیرم فیلم های مشترکی است با کشور آذربایجان که منتظر اکران بودیم یا فیلمی بود که در دست تهیه بود. همه مجموعه فیلم هایی که از قبل آرشیو شده بود و بخشی هنوز اکران نشده همه را بردند. حتی من توضیح دادم که بخشی از این فیلم ها شرکای خارجی دارد و اگر برگرداندنش طول بکشد من نمی توانم امروز و فردا بکنم و نهایتا باید اعلام کنم که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی این کارها را برده اگر پس ندهید.”
به گفته او پس از تماس تلفنی بازرسی وزارت اطلاعات در پی نامه شکوائیه عالیه مطلب زاده، بخشی از وسایل را ماموران وزارت اطلاعات پس داده اند اما بخشی را پس ندادند.
“اما لپ تاپ مرا پس ندادند همه فیلمنامه ها و نوشته ها و مکاتبات و نامه ها در آن ذخیره شده و برخی اسناد پژوهشی در موضوعات مختلف در آنجا آرشیو شده که دست وزارت اطلاعات است. طبیعی است در آرشیو همه چیز ممکن است باشد بخشی نوشته های منتشر نشده و چیزهایی که نتوانستیم مجوز بگیریم. در روند کارها همیشه چنین چیزی است. از وسایل دخترم هم فقط لپ تاپ او را پس دادند و بقیه وسایل او مثل هاردها و عکس ها و فیلم هایش را برنگرداندند.”
آقای عبدالهی بازداشت همسرش را غیرقانونی می خواند و می گوید که نگران وضعیت او است و در اهمین راستا درخواست ملاقات داده اما تاکنون پاسخی نگرفته است.
“به بازپرس گفته ام روندی که طی شده، غیرقانونی بوده توقیف اموال و وسیله های ما و نوع برخورد، عادی و قانونی نیست و به این معترض هستم.”
به گفته او، عالیه مطلب زاده “همیشه در چارچوب قانون فعالیت می کرد و چنین برخوردهایی با او باعث ناامیدی بیشتر می شود و به نفع سیستم حاکم هم نیست.”