احتمال دارد که فدراسیون جهانی فوتبال به دلیل آنچه «اعدام در ورزشگاههای فوتبال» خواند، فوتبال ایران را به مدتی نامعلوم تعلیق کند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، پایگاه فرانسوی Sofoot فرانسه نوشت: «یک سازمان فرانسوی، تحریم کلی فوتبال ایران را خواستار شده است. درخواستی که با تکیهبر برگزاری اعدام در ورزشگاهها به فیفا ارجاع شده و دبیر کل فدراسیون جهانی فوتبال نیز از آن حمایت کرده است.»
فیفا، از زمان روی قدرت گرفتن سپ بلاتر، همکاریهای نزدیک خود با نهادهای حقوق بشری را گسترش داد. اما با حضور «جیانی اینفانتینو» رئیس سوئیسی و تازهوارد فیفا، قوانین تازهای درزمینهٔ مسائل حقوق بشر در اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال به ثبت رسید.
بارزترین نمونه را میتوان مخالفت جدی فیفا با اعدام در ورزشگاهها دانست. سال گذشته میلادی، کنگره سالیانه فیفا قانونی را به تصویب رساند که بر اساس آن، کشورهایی که محکومین به اعدام را در ورزشگاهها اعدام میکنند، از تمامی فعالیتهای فوتبالی محروم شوند.
این قانون، به ادعای فیفا در جهت حفاظت و حراست از روح سالم در ورزشگاهها و دفاع از حقوق بشر در سراسر جهان به تصویب رسیده است.
حالا سازمان خصوصی حقوق بشری ECPM در فرانسه، به اعدام در ورزشگاههای ایران معترض شده و قانون فدراسیون جهانی را به آنها یادآوری کرده است. این سازمان در گزارش خود علیه دولت و فوتبال ایران، خطاب به رئیس فیفا نوشته: «نام ایران بهعنوان کشوری که اقدام به این کار (اعدام در ورزشگاهها) کرده، در گزارش فیفا آمده است. در ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۶ در نیریز در استان فارس یک اعدام در ورزشگاه فوتبال به فیفا گزارش شده است.
پس از ارائه این گزارش، رافائل چنول هازان Raphaël Chenuil-Hazan مدیر این سازمان حقوق بشری، درباره نامه به رئیس فیفا گفته است: «فیفا نمیتواند بگوید که به این رفتار بیتوجه است. اگر من یک بازیکن بودم درجایی که یک انسان اعدامشده، بازی نمیکردم.» مدیر این سازمان حقوق بشری در حقیقت از بازیکنان فوتبال ایران نیز خواسته دیگر در ورزشگاهی که یک انسان به دار آویخته شده مسابقه ندهند.
فدراسیون جهانی فوتبال بهعنوان یکی از مهمترین متولیان حراست از منشور حقوق بشر میان فدراسیونهای ورزشی جهان، بلافاصله به اعتراض نهاد فرانسوی واکنش نشان داد. فاطما سامورا دبیرکل فیفا در پاسخ به این نامه نوشته است: «فیفا این اقدامات را محکوم میکند. من قصد دارم در آینده با فدراسیون فوتبال ایران درباره این موضوع مذاکره کنم و از طریق برنامههای خود جلوی این اقدام را خواهیم گرفت. ماده ۳ اساسنامه به فیفا این قدرت را میدهد که برخلاف این اقدامات عمل کنیم.»
فدراسیون فوتبال ایران هم سعی کرده خیلی سریع به نامه دبیرکل فیفا واکنش نشان دهد. «مهدی محمودی» وکیل بینالمللی فدراسیون فوتبال ایران امروز به خبرگزاری آنا گفته است: «ما میدانیم که این بند اخیراً به اساسنامه فیفا اضافه شدهاست. البته اعدام افراد در ورزشگاههای فوتبال امری متداول در کشورهایی همچون افغانستان است و در ایران تنها یک بار این اتفاق افتاده است.»
وکیل فدراسیون فوتبال با پیش کشیدن بحث کشورهایی مانند افغانستان تلاش کرده بهنوعی بار اتهام را از روی دوشت ایران بردارد. او ادعا کرده که فیفا حق نخواهد داشت فوتبال ایران را ابتدابهساکن تحریم کند و ابتدا باید تذکرات شفاهی و کتبیاش را به فدراسیون ایران ابلاغ کند. وکیل فدراسیون ایران گفته است: «به نظرم این موضوع کمی سیاسی شده و مغرضانه به این موضوع نگاه میکنند.»
طی دو دهه اخیر، براساس گزارشهای غیررسمی نهادهای حقوق بشر در ایران، بیش از ده مورد اعدام در ورزشگاههای فوتبال اتفاق افتاده که سه مورد آن رسانهای شده است. مورد اول در سال ۸۱ و ورزشگاه عضدی رشت بود. نهادهای امنیتی با رسانههایی که خبر اعدام سه متهم در ورزشگاه رشت را رسانهای کردند برخوردی جدی داشت. مورد دوم اردیبهشتماه سال ۹۲ در ورزشگاه سبزوار به ثبت رسیده و آخرین مورد نیز به آذرماه سال ۹۴ در ورزشگاه نیریز سمنان مربوط است.
اما مهدی محمودی وکیل فدراسیون به آنا گفته است که تاکنون فقط یک مورد اعدام در ورزشگاههای ایران به ثبت رسیده. او درعینحال تأکید کرده که هرگونه خبری پیرامون اعدام در ورزشگاهها، بهدست معاندان کشور منتشر میشود. محمدی گفته است: «این موضوع سیاسی است و طبیعی است که با آمدن ترامپ رئیسجمهور آمریکا فشار بر روی ایران بیشتر شود و فکر میکنم طرح این موضوع هم مقدمهای برای این فشارهاست. اما فدراسیون فوتبال دستش برای پاسخگویی باز است و بهراحتی میتواند این مسئله را حلوفصل کند.»
آنچه وکیل فدراسیون مهدی تاج در مورد دفاعیات فوتبال ایران به زبان آورده هم در نوع خود جالبتوجه به نظر میرسد. او گفته است که فدراسیون متولی اعدامها نیست و این مسئله را باید از طریق دولتها پیگیری کرد.
پیشازاین فدراسیون جهانی فوتبال موکدانه اعلام کرده بود هرگونه دخالت دولتها در فوتبال ممنوع است و کشورهای متخلف، از فعالیت محروم میشوند. به نظر میرسد وکیل بینالمللی فدراسیون، بهنوعی بار مسئولیت فدراسیون را هم بیشتر کرده باشد.