لیلا حقیقتجو، دانشجوی دکتری تاریخ هنر، به مدت ۷۰ روز در بند دو الف سپاه پاسداران در ارتباط با فعالیت های خواهرش، فاطمه حقیقتجو (فعال سیاسی و نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی)، در آمریکا مورد بازجویی قرار گرفته است.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، اتهام لیلا حقیقتجو، خواهر فاطمه حقیقتجو (فعال سیاسی و نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی)، که از تاریخ ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۵ در بازداشت به سر میبرد، ابتدا «امنیتی» عنوان شده اما بازجوییها از او در ارتباط با فعالیت های خواهرش در آمریکا بودهاست.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در این باره نوشته است؛ در واقع با بازداشت خواهر فاطمه حقیقتجو خواستهاند این نماینده پیشین مجلس را تحت فشار قرار دهند و فعالیتهای مدنیاش را در بیرون از ایران محدود کنند اما بازداشت یک نفر بی گناه برای محدود کردن یک نفر دیگر عمل غیرقانونی است.
یک منبع آگاه روز سه شنبه ۲۶ بهمن ماه با اظهار اینکه «وضعیت جسمی و روحی لیلا حقیقتجو در زندان اوین نامناسب است»، گفت: «مادر لیلا روز یکشنبه ۲۴ بهمن ماه به ملاقات دخترش در زندان اوین رفته است. لیلا به مادرش گفته که دچار ناراحتی قلبی شده و دارو مصرف میکند در حالیکه او قبل از زندان سابقه بیماری قلبی نداشت. همین طور گفته چشمهایش درد میکند در حالیکه قبلا درد چشم هم نداشت فقط چشم هایش ضعیف بود. وزن هم کم کرده و از نظر روحی در شرایط خوبی نیست.»
این منبع درباره اتهام وارد شده به لیلا حقیقتجو گفت: «از همان روزهای اول به خانواده گفتند اتهام او “امنیتی” است اما ما هنوز دقیقا نمیدانیم اتهامش چیست. در بازجوییها از لیلا درباره فعالیتهای خواهرش، فاطمه پرسیدهاند، مثلا اینکه رییس او در آمریکا چه کسی است و مشغول چه کارهایی است. خود لیلا دو بار به آمریکا برای دیدن خواهرش سفر کرده که از او درباره سفرهایش پرسیدهاند که چه کسانی را دیده، کجاها رفته و چه کارهای در سفر کردهاست.»
این منبع آگاه گفت: «بخش دیگری از سوالها در بازجوییها درباره ورک شاپی بوده که خانم فاطمه حقیقت جو در ماه اکتبر در گرجستان در مورد توانمندسازی زنان تشکیل داده بود و در آن تعدادی از زنان هم از ایران شرکت کرده بودند اما در این ورک شاپ لیلا شرکت نداشت و حتی اطلاعی هم از برگزاری آن نداشت. مشخص نیست که آنها با بازداشت لیلا دنبال چه چیزی هستند» چرا که «تشکیل ورک شاپ و شرکت در آن که جرم نیست، عمل غیرقانونی نیست. عمل غیرقانونی بازداشت یک نفر به دلیل فعالیت های یک نفر دیگر است.»
این منبع با تاکید براینکه «بازداشت و نگهداری لیلا حقیقتجو در زندان عملی کاملا غیرقانونی است»، گفت: «خانواده لیلا حقیقتجو آزادی بدون قید و شرط او را میخواهند. حتی مقامات حاضر نشدند او را با قرار وثیقه تا زمان دادگاه آزاد کنند. لیلا باید آزاد شود چون گناهی نکرده، کار خلاف قانونی انجام ندادهاست. او یک زن هنرمند و کارمند است و یک پسر ده ساله دارد که منتظرش است.»
فاطمه حقیقتجو در تاریخ ۱۵ دی ماه درباره نحوه بازداشت خواهرش گفته بود: «لیلا عصر روز ۲۹ آذر ماه(۹۵) در منزلش توسط ماموران بازداشت شده، در آن ساعت روز فقط خواهرم و پسر ۱۲ سالهاش در منزل بودهاند. ماموران حکم بازداشت را نشان میدهند، خانه را تفتیش میکنند و پس از ضبط وسایل شخصی لیلا مانند موبایل و کامپیوتر و تبلت او را با خود میبرند. اما از اتهام لیلا چیزی نمیگویند. ماموران پسرش را تنها میگذارند و او تنها و ترسیده در خانه بوده تا غروب که پدرش به خانه برمیگردد.» فاطمه حقیقتجو که در ششمشن دوره مجلس شورای اسلامی از نمایندگان اصلاحطلب بود و که اکنون در شهر بوستون آمریکا زندگی میکند، همچنین درخواست آزادی خواهرش را به دلیل عدم فعالیت سیاسی و امنیتی داشت و گفت: «درخواست ما و مادرم آزادی فوری لیلا است. لیلا هرگز فعال سیاسی نبوده و نیست.»