چهار تن از کارشناسان سازمان ملل متحد خواستار لغو حکم اعدام احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی متهم به جاسوسی شدند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، کارشناسان سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۹ آذر بیانیه ای اعلام کردند: «شیوه رسیدگی به اتهامات آقای جلالی با اشکالات بسیاری همراه بوده و شواهد و گزارشها نشان میدهد که محاکمه وی عادلانه نبوده و در جریان آن تخلفهای متعددی صورت گرفته است.»
این کارشناسان افزودند: «احمدرضا جلالی در حبس انفرادی و بدون امکان تماس با دیگران و دسترسی به وکیل نگه داشته شده و وی را مجبور به اعتراف کردهاند.»
در بیانیه کارشناسان سازمان ملل متحد نیز آمده که پس از بازداشت احمدرضا جلالی «برای مدت ده ماه هیچ اتهام رسمی به وی وارد نشده بود و او امکان برخورداری از حقوق خود را نداشت تا اعتبار و مشروعیت بازداشت خود را به چالش بکشد».
این بیانیه در نهایت تاکید میکند که «حکم اعدام دکتر جلالی باید فورا لغو و او نیز آزاد شود. وی هچنین باید از حق مطالبه غرامت و خسارتهای وارده به زندگی خود برخوردار باشد».
جمهوری اسلامی با پخش اعترافاتی ضبطشده از احمدرضا جلالی که تحت فشارروانی و سلول انفرادی درازمدت اخذ شده، مدعی شد که این پزشک و پژوهشگر زندانی در انتقال اطلاعات مربوط به چند محقق هستهای ترور شده ایرانی به اسرائیل نقش داشته است.
همسر احمدرضا جلالی، پس از پخش این ویدیو اتهامهای منتسب به آقای جلالی را رد کرد و تأکید کرد که این اظهارات تحتفشار ضبط شده است.
او با اشاره به سه ماه زندان انفرادی همسرش و شرایط نگهداری او در مدت بازداشت یادآور شد که احمدرضا جلالی چهرهای علمی است که در مدت بازداشت با تهدید به کشتن بچههایش مواجه شده و در مقابل ضبط این ویدئو به او وعده آزادی داده شده است.
احمدرضا جلالی، استاد و پژوهشگر مدیریت حوادث مترقبه و دارای اقامت سوئد است. او فوق دکتری خود را در رشته مدیریت بحران در دانشگاه پیه مونتو ایتالیا گرفته و پس از آن به همراه همسر و دو فرزنش ساکن کشور سوئد شدند. آقای جلالی در تاریخ پنجم اردبیهشت ماه ۱۳۹۵ پس از سفر به ایران به قصد شرکت در یک کنفرانس علمی توسط ماموران وزارت اطلاعت دستگیر و روانه زندان اوین شد. او پس از هفت ماه بازجویی در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین به بند عمومی منتقل شد.
در مهرماه سال جاری شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برای احمدرضا جلالی حکم اعدام صادر کرد.
به دنبال صدور این حکم عباس جعفری دولت آبادی مدعی شد که «یکی از اقدامات محکومعلیه، اعلام نشانی و برخی مشخصات سی نفر از افراد شاخص پروژههای تحقیقاتی، نظامی و هستهای به افسران اطلاعاتی موساد بوده است.»
احمدرضا جلالی در ماه آگوست نامهای از داخل زندان به زبان انگلیسی نوشته که در روزهای اخیر، پس از اعلام حکم دادگاهش منتشر شد. احمدرضا جلالی در این نامه با عنوان «چرا من از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شدم؟» به طور کامل توضیح میدهد که به دلیل همکاری نکردن با وزارت اطلاعات برای جاسوسی به نفع ایران بازداشت و سپس تهدید به اعدام شده است.