وبسایت Global Investigative Journalism Network هنرمندانی را که در سال گذشته که پس از انتشار اثر انتقادیشان با فشارهای حکومتی روبهرو شدهاند، معرفی کرد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، مهدی و حسین رجبیان، هنرمندان ایرانی محکوم به حبس، در فهرست «هنرمندان طغیانگر» که از سوی Global Investigative Journalism Network منتشرشده، قرار گرفتند.
این وبسایت اشاره که این دو هنرمند منتقد به دلیل اینکه اثرشان با اصول و هنجار حکومتی مطابقت نداشته، زندانی شدهاند.
وبسایت Global Investigative Journalism Network به نقل از این دو هنرمند نوشته است: «اگرچه زندگی در سایه حبس و محدودیت ما را برای آینده هنریمان نگران کرده، اما مطمئن هستیم که می توانیم به کمک هنرمندان بینالمللی آینده را بسازیم و برای ‘آزادی’ بکوشیم»
مهدی رجبیان و حسین رجبیان در حال حاضر با قرار وثیقه سنگین خارج از زندان به سر میبرند و به دلیل مفتوح بودن پرونده از حق خروج از کشور محروم اند.
مهدی رجبیان و حسین رجبیان که در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به اتهام “تبلیغ علیه نظام” هرکدام به شش سال زندان محکوم شده بودند، در شانزدهم خردادماه ۹۵ جهت اجرای حکم راهی زندان اوین و در تیرماه ۹۶ با قرار وثیقه از زندان به مرخصی آمدند.
حکم صادره از سوی شعبه ۵۴ دادگاه انقلاب اسلامی، برای هرکدام به سه سال حبس تعزیری، سه سال حبس تعلیقی و پرداخت ۲۰ میلیون تومان جریمه تعیین و به اجرای احکام دادسرای زندان اوین ارسالشده بود.
در مدت زندانی بودن این دو هنرمند، سازمان های هنری و حقوق بشری متعددی از جمله شورای هنرمندان اروپا، سازمان ملل، انجمن جهانی قلم، بنیاد فری میوز، سازمان ینسکو، سازمان عفو بینالملل و سازمان «طرحهای متحد» در فرانسه نسبت به بازداشت آنان و محکومیتشان به حبس واکنش نشان دادند.
این دو در جریان برگزاری دادگاه از حق داشتن وکیل محروم بودهاند، میگوید که محاکمهشان تنها یک ربع طول کشیده است. یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: «آنها در حین بازجویی وکیل نداشتهاند. در دادگاه هم وکیل نداشتهاند، چون گفتهشده که پروندهشان به شکلی است که خودشان باید توضیح بدهند.»
لازم به توضیح است؛ مهدی رجبیان سال ۹۲ تدوین و ضبط آلبومی به نام «تاریخ ایران به روایت سهتار» را آغاز کرد که از دلایل بازداشت وی است؛ در این آلبوم تمام جنگهای ایران با سهتار روایت شده است.