معاون توسعه روستایی و مناطق محروم در ریاست جمهوری از خالی شدن ۳۳ هزار روستا طی حدود ۵۰ سال در ایران خبر داده و افزود که به روستاییانی که اقدام به راهاندازی تشکل اقتصادی در روستاها کنند٬ تا چهار میلیارد تومان وام تعلق میگیرد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از صدا و سیما٬ روز پنجشنبه، ۲۵ شهریور،ابوالفضل رضوی در برنامه «گفتوگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما این آمار را اعلام کرد.
به گفته آقای رضوی، در سال ۱۳۳۵ حدود ۶۸ درصد جمعیت ایران را روستاییان تشکیل میدادند، اما در سال ۱۳۵۷ این ترکیب به ۵۲ درصد کاهش یافت.
وی افزود که بر اساس آمارهای سال ۱۳۹۰ هم بیش از ۲۸ درصد جمعیت ایران را روستاییان و عشایر تشکیل میدادند.
این مقام مسئول به خالی شدن ۳۳ هزار روستا و آبادی از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۳ در ایران اشاره کرده و از سیاستهای تشویقی دولت برای روستاییان سخن به میان آورده است.
آن طور که این مقام مسئول گفته، در صورتی که ۲۵ خانوار روستایی تشکل اقتصادی راهاندازی کنند تا سقف ۶۰ درصد (۷۵۰ میلیون تومان) تسهیلات دریافت خواهند کرد.
بر اساس اعلام آقای رضوی، در صورتی که ۵۰ خانوار سهامی خاص و تعاونی تشکیل دهند تا مرز یک میلیارد تومان تسهیلات دریافت خواهند کرد.
وی سقف اعطای تسهیلات به صد خانوار در صورت راهاندازی تشکل اقتصادی را دو میلیارد تومان و ۲۰۰ خانوار را چهار میلیارد تومان اعلام کرد.
این تسهیلات در شرایطی به این خانوارها تعلق خواهد گرفت که بین ۲۰ تا ۴۰ درصد آورده مالی داشته باشند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری کارمزد این تسهیلات را سه درصد و وثیقه مدنظر را کارت یارانه روستاییان اعلام کرد.
به گفته وی، «این تسهیلات برای روستاهای مرزی با کارمزد صفر درصد» خواهد بود و هدف از اجرای این سیاست٬ کمک به توسعه روستاها در ایران است.
بر اساس آمارهای رسمی، در حال حاضر ۳۸ هزار روستا در ایران وجود دارد که تعداد قابل توجهی از ساکنان آنها از محرومیتهای بیشمار رنج میبرند.
تداوم این محرومیتها در طی سالیان اخیر منجر به مهاجرت تعداد فراوانی از روستاییان به شهرهای بزرگ شده و جمعیت حاشیهنشین در ایران را به مرز ۱۱ میلیون نفر رسانده است.
دولت ایران اعلام کرده که برای جلوگیری از گسترش حاشیهنشینی٬ توسعه روستاها و کاهش روند مهاجرت روستاییان به شهرها٬ از خانوادههایی که در روستاها اقدام به ایجاد تشکل اقتصادی کنند٬ حمایت مالی میکند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری هم اعلام کرده در پی اجرای این سیاست تاکنون ۱۶۸ شرکت مشارکتی روستاییان در خراسان جنوبی، خراسان رضوی، اصفهان، یزد، قزوین و آذربایجان شرقی تاسیس شده است.
مقامهای دولتی ایران امیدوارند با اجرای این سیاست روند مهاجرت از روستاها را کاهش داده و از این طریق تا حدودی آسیبهای اجتماعی ناشی از حاشیهنشینی در شهرهای بزرگ را کنترل کنند.