گروهی از اهالی دنیای موسیقی با نوشتن یک نامه سرگشاده خطاب به «علی جنتی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، از او درخواست کردهاند نسبت به تغییر فضای موجودی که بر اهالی موسیقی حاکم است، برخورد امنیتی با موزیسینها و صدور احکام طولانی مدت برای آنان، تجدیدنظر و توجه کند.
به گزارش تارنگارحقوق بشر دز ایران به نقل از ایران وایر، آنها در متن این نامه به حکم طولانی مدت زندان برای دو هنرمند موسیقی؛ «مهدی رجبیان» و «یوسف عمادی» و همچنین ممنوع الفعالیت شدن «مجید درخشانی» و لغو کنسرتهایی که بر فعالیت این هنرمندان سایه انداخته و نشان دهنده فضای حاکم بر موسیقی است، اشاره کرده و خواستار تجدید نظر در فضای موجود و بازنگری در احکام مورد نظر هنرمندان موسیقی» شده و تاکید کردهاند جای هیچ هنرمندی زندان نیست.
مهدی رجبیان، موزیسین و بنیان گذار سایت برگ موزیک و حسین رجبیان، فیلمساز مستقل و یوسف عمادی، موزیسین و پژوهشگر حوزه موسیقی که با اجاره یک دفتر کار مشترک در حوزه سمعی و بصری فعالیت کرده و به تولید محصولات هنری روی آورده بودند، سیزدهم مهرماه ۱۳۹۲ توسط سپاه پاسداران، مقابل محل کارشان دستگیر شدند.
نیروهای سپاه حکم رسمی نداشتند. آنها هر سه نفر را به محل نامعلومی منتقل کرده، دفتر کار این هنرمندان را تفتیش و کامپیوترها، و بخشی از وسایل دفتر را با خودشان بردند. در سال ۹۲ پس از بازداشت این سه نفر، بیش از ۴۰۰ هنرمند ایرانی در نامه سرگشادهای به علی جنتی، از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته بودند ترتیبی دهد تا نهادهای امنیتی، هنرمندان ایرانی را تحت فشار قرار ندهند.
این سه هنرمند، پس از بازداشت، به مدت ۱۸ روز در یکی از خانههای امن وابسته به اداره اطلاعات تحت بازجویی بودند. این در شرایطی بود که خانواده این هنرمندان از محل نگهداری و علت دستگیری آنان بیاطلاع بودند و در شرایطی که قرار بود شعبه سوم دادگاه انقلاب شهرستان ساری با تبدیل قرار بازداشت آنان به قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی موافقت کند، قرار وثیقه لغو شده و این سه نفر به انفرادی بند دو الف وابسته به سپاه پاسداران مستقر در زندان اوین منتقل شدند. نهاد بین المللی فری میوز که غالبا وضعیت هنرمندان حوزه موسیقی را دنبال میکند در مورد سرانجام پرونده این گروه هنری نوشت پرونده آنها به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه که به صدور احکام طولانی مدت برای روزنامه نگاران و هنرمندان شهره است، ارسال شده و آنها به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» به شش حبس تعزیزی محکوم شدند. کمپین بینالمللی حقوق بشر گزارش داده دادگاه این سه هنرمند، فقط ۱۵ دقیقه طول کشیده است.
آنان در طول مدت زمان اقامتشان در خانه امن ساری تحت فشار و بازجویی بوده، از حق هواخوری محروم بودند و هر کدامشان چندین کیلو از وزنشان را از دست داده و تحت فشار برای اعتراف اجباری قرار گرفتند. یک فرد مطلع در این باره به ایران وایر میگوید: «این افراد در زمان انتقال به زندان اوین شرایط روحی و جسمی مناسبی نداشتند و با چشم بند و تدابیر امنیتی در سیام مهرماه همان سال به بند دو الف وابسته به سپاه در زندان اوین منتقل شدند. آنها از حق داشتن هر گونه وکیل محروم بوده و تحت فشار بودند.»
«حسین رجبیان» برای ساخت اولین فیلمش با عنوان «مثلث واژگون» تمامی مراحل قانونی را طی کرده و برای ساخت فیلم مجوز رسمی داشته اما علیرغم وجود مجوز و طی مراحل قانونی، تمامی مواد خام فیلم «مثلث واژگون» از سوی نیروهای وزارت اطلاعات توقیف شده است.
به گفته این منبع مطلع، «این افراد با این وعده و اصرار بازجو که اساسا اتهامات و پرونده آنان سیاسی نیست و صرفا به فعالیت غیر قانونی سمعی بصری در حیطهٔ سینما و موسیقی مورد اتهام قرار گرفتهاند و در صورت اعتراف، پروندهشان مختومه خواهد شد، ناچار به اعتراف اجباری بر علیه خودشان شدند.»
از سوی دیگر، پاسپورت آنان نیز کماکان در توقیف است. «حسین رجبیان» موفق به اخد پذیرش از دانشگاه هنرهای دراماتیک وین اتریش شده بود اما امکان خروج از ایران را ندارد.
سایت «برگ موزیک» که صرفا در حوزه موسیقی فعالیت میکرده، از فیلتر رها نشده است. این سایت در زمان فعالیتش، ناشر آلبوم هنرمندان و ترانه سراهای ایرانی بوده و هدفش رونق بخشیدن به سبک موسیقی جدید و از همه مهمتر صدای زنان اعلام شده است. انتشار صدای زنان در ایران بر اساس قانون با ممنوعیت همراه است. سایت همچنین «برگ موزیک» یکی از بازارهای مالی موسیقی آلترناتیو فارسی زبان بود. بر اساس گزارش وب سایت رادیو زمانه: «برگ موزیک در فاصله بین سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ بیش از یک صد آلبوم از هنرمندان موسیقی آلترناتیو ایران، از جمله آثاری از شاهین نجفی را منتشر کرده است.»
«مهدی رجبیان» نوازنده سه تار و موزیسین جوانی است که تا پیش ازدستگیری در حال ضبط و تولید پروژهای درباره «تاریخ جنگهای ایران به روایت سه تار» بوده و به عنوان آهنگساز و نوازنده در حال ضبط صحنه «جنگ چالدران» بوده اما نتایج تلاشش اکنون در دست نیروهای امنیتی است و او از ادامه کارش بازداشته شده است.
«یوسف عمادی» نیز موزیکدان جوانی است که تا کنون در آلبومهای متعددی به عنوان نوازنده سه تار و ناظر ضبط حضور داشته است. او به همراه «مهدی رجبیان» تاکنون چندین مقاله معتبر در مورد ردیفشناسی در موسیقی سنتی ایرانی در نشریات ایرانی و خارجی منتشر کرده و به عنوان یک فعال میدانی شناخت موسیقی مقامی، در طول ماههای متمادی فعالیتش صداهای خوانندگان زن و مرد بومی ایران را از سراسر کشور جمع آوری میکرده، مجموعهای که به یمن توقیف و بازداشت، هم اکنون در آستانه نابودی و فراموشی است.
از جمع سه نفره این هنرمندان بازداشت شده، «یوسف عمادی» پس از تحمل بیش از ۴۰ روز زندان انفرادی با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیونی آزاد شد و «مهدی رجبیان» و «حسین رجبیان» هم بعد از سپری کردن بیش از دو ماه زندان انفرادی با قرار وثیقه دویست میلیون تومانی از بند رها شدند.
این هنرمندان جوان به حکم دادگاه بدوی اعتراض کردند. با وجود زمان کوتاه دادگاه بدوی، هنوز رای دادگاه تجدید نظر برای این پرونده صادر و ابلاغ نشده و آنها در انتظار صدور رای دادگاه تجدیدنظرند، انتظار، تعلیق و بلاتکلیفی.