از دو روز پیش، صفحات برخی آتلیههای عکاسی و فیلمبرداری، مزونهای لباس، آرایشگاههای زنانه و چند نفر از مدلهایی که پیشتر خبر دستگیری آنها منتشر شده بود، در اینستاگرام مسدود شده است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این اقدام را «پروژه عنکبوت ۲» نامگذاری کرده است. حالا کادر بزرگ آبی رنگی به جای عکس پروفایل و نیز به عنوان آخرین عکس صفحات دیده میشود. در وسط این کادر با رنگ قرمز نوشته شده است: «مسدود شد.»
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، دلیل مسدود شدن این صفحات هم با استناد به مواد قانونی، در دو طرف کادر آبی توضیح داده شده است. مواد قانونی ذکر شده برای همه صفحات مسدود شده یکسان است؛ ماده ۴۷۲ به دلیل تولید و انتشار گسترده تصاویر مبتذل ومواد ۶۳۹ و ۷۴۳ به دلیل ترغیب و تحریک سایرین به ارتکاب اعمال منافی عفت و سوء استفاده از فضای مجازی.
در زیر کادر آبی رنگ نوشتهاند که این صفحات با تشکیل پرونده امنیتی و با دستور مقام قضایی مسدود شده و در بالای کادر آمده است: «با استناد به پروژه عنکبوت ۲».
حدود یک ماه پیش اخباری مبنی بر بازداشت هفت فعال حوزه مد منتشر و اسامی «ملیکا زمانی»، «نیلوفر بهبودی»، «دنیا مقدم»، «دانا نیک»، «شبنم مولوی»، «الناز گلرخ» و «حمید فدایی» به عنوان مدلهای دستگیر شده، ذکر شد.
«بولتن نیوز»، سایت وابسته به سپاه نیز در خبری کوتاه با عنوان «زلزله در اینستاگرام»، خبر دستگیری مدلهای ایرانی را تایید و علت این دستگیری را مربوط به صفحات اینستاگرام آنها عنوان کرد. به غیر از زوج الناز گلرخ و حمید فدایی که چند روز پس از انتشار این اخبار از ایران خارج شدند، صفحه ایسنتاگرام دیگر افرادی که نام آنها در خبرها آمده بود، یا بسته شده و یا به آرم پروژه عنکبوت۲ مزین شدهاند. درباره پروژه عنکبوت ۲ هنوز توضیحی منتشر نشده اما نام «عنکبوت» اولین بار در بهمن ماه سال گذشته توسط «مرکز بررسی جرایم سازمانیافته سایبری» که وابسته به سپاه پاسداران است، مطرح شد.
این مرکز اعلام کرد چند کاربر فیس بوک را که گرداننده صفحاتی برای ترویج فساد بودند، دستگیر کرده و بیانیهای را به صورت گسترده به سایتهای خبری فرستاد: «به اطلاع مردم عزیز و غیور ایران اسلامی میرساند، در سایه عنایات حقتعالی و توجهات ویژه حضرت ولیعصر (ارواحنافداه)، با تلاشهای مجاهدانه پاسداران حریم امنیت میهن سرفرازمان، بخشی از مهمترین عناصر و شبکههای فعال در اینترنت که مأموریت ترویج فساد و استحاله سبک زندگی ایرانی – اسلامی و هدف قرار دادن نهاد مقدس خانواده در سطح کشور را در دستور کار داشتند، شناسایی و تعدادی از آنها دستگیر شدند.» این مرکز اعلام کرد که این افراد طی حدود دو سال فعالیت در فیس بوک، نزدیک به ۳۵۰ صفحه ایجاد کرده و از این طریق مخاطبان زیادی داشتهاند: «افراد بازداشتشده به ترویج فرهنگ اباحهگری، سست کردن و نفی نهاد خانواده، تمسخر اعتقادات و ارزشهای دینی، ترویج روابط خارج از قواعد اخلاقی و انتشار تصاویر خصوصی دختران جوان میپرداختند و از طریق اغفال زنان و دختران عضو فیس بوک پول درمیآوردهاند.»
با وجود پوشش گسترده این پروژه توسط رسانهها، هیچگاه نام، هویت و جزییات فعالیت افراد دستگیر شده، منتشر نشد. «مصطفی علیزاده»، سخن گوی مرکز بررسی جرایم سازمان یافته سایبری سپاه بهمن سال گذشته در گفتوگوی ویژه خبری اعلام کرد اطلاعات این صفحات و فعالیت افراد دستگیر شده را ازطریق تماسهای مردمی با سایت «گرداب» به دست آوردهاند.
سایت گرداب اخبار مربوط به فعالیتها و پروژههای سایبری سپاه پاسداران را منتشر میکند. این سایت هنوز درباره پروژه جدید عنکبوت ۲ چیزی ننوشته است.
زیر تصویر بزرگ آبی رنگی که به عنوان آرم عنکبوت۲در صفحات اینستاگرام به کار رفته، عدهای از کاربران کامنت گذاشتهاند و اظهار تعجب کردهاند. برخی این تصاویر را لایک کردهاند و برخی دیگر با جمله «پلیس فتا حواسش به همهچیز هست»، شو خ طبعی خود را به نمایش گذاشتهاند. اما به نظر میرسد پروژه عنکبوت۲ ادامه پروژه عنکبوت است و از سوی مرکز بررسی جرایم سازمانیافته سایبری اجرا شده است.
پس از انتخابات بحثبرانگیز ۸۸ و استفاده معترضان از شبکههای مجازی، به دستور «احمدی مقدم»، فرمانده وقت نیروی انتظامی، پلیس فتا (پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات) به عنوان زیرمجموعه تخصصی ناجا برای مقابله با جرایم سایبری تشکیل شد. «حفاظت و صیانت از هویت دینی و ملی» و «ممانعت از تعرض به ارزشها و هنجارهای جامعه» هم به عنوان وظایف پلیس فتا معرفی شده است. اگر چه پلیس فتا مسوول برخورد با جرایم اینترنتی است اما بارها سپاه با کاربران شبکههای مجازی در قالب پروژههای مختلف برخورد کرده است؛ از دستگیری افرادی که جوکهای وایبری درباره آیتالله خمینی منتشر میکردند تا پروژه عنکبوت و حالا نوبت به عنکبوت ۲ رسیده است؛ عنکبوتی که تارش را روی صفحات اینستاگرام فعالان حوزه مد و لباس تنیده است.