مسعود باقرزاده کریمی معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست، امروز دوشنبه ۲۱ دی گفت که تأثیر اقدامات برای آموزش جوامع محلی جهت جلوگیری از تخریب تالاب انزلی «ناچیز» بوده است.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، این مقام سازمان محیط زیست گفت: اگر روند تخریب تالاب انزلی ادامه داشته باشد، این تالاب به «منبع خطر» برای بندر انزلی تبدیل خواهد شد.
او کاهش «حجم مخزن» تالاب انزلی از شش متر عمق به یک متر عمق را «منبع خطر» دانست و افزود: «این امر باعث میشود تالاب قدرت ذخیره سازی نداشته باشد و در صورت وقوع بارش های شدید در فصل بهار، احتمال ایجاد سیل در بندر انزلی وجود دارد که بسیار خسارت بار خواهد بود.»
مسعود باقرزاده کریمی با اشاره به اینکه نوسانات سطح آب تالابها بخصوص در مناطقی که تبخیر بیشتر از بارندگی است، در طول سال بسیار است و این ماهیت تالاب هاست، گفت: اینکه در پاییز و زمستان سطح آب تالابها بالا میآید، پدیده جدیدی نیست و روال طبیعی است، اما نگرانی این است که در تابستان به علت استفاده منابع آبی تالابها در بالا دست و محدود شدن منابع آبی، این خشکی شدیدتر میشود.
وی با بیان اینکه پرندگان مهاجر به نوسانات تالابها عادت کردهاند، اما اگر کل تالاب یا بخش بسیاری از آن خشک شود و غلظت نمک افزایش یابد کار مشکل میشود، اظهار کرد: ورود آب به تالابها در فصل پاییز و زمستان امسال اتفاق خوبی است، ولی این موضوع هیچ ربطی به مدیریت ما ندارد و حسن و قبحی برای ما محسوب نمیشود. طبیعت در حال انجام کارکرد خود است و در برنامههای مدیریتی تالابها نقش مثبت و منفی اجرا نمیکند و کوتاهبینانه است که بخاطر بارشها وضعیت تالابها را مطلوب ارزیابی کنیم و شش ماه بعد را مدنظر نداشته باشیم
محمدرضا برجی، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان اردیبهشت سال جاری خورشیدی گفته بود که ورود سالانه ۲۵۰ هزار مترمکعب رسوبات رودخانه و هزار تن فاضلاب های خانگی، صنعتی، بیمارستانی به تالاب انزلی باعث کاهش عمق این تالاب از ۹ متر در سال ۱۳۵۴ خورشیدی به یک متر در حال حاضر شده است..
در حال حاضر رسوبات ۱۰ رودخانه استان گیلان و فاضلاب پنج شهرستان این استان به طور مسقیم به تالاب انزلی سرازیر میشود.
تالاب انزلی یکی از مهمترین تالاب های ایران و یکی از مهمترین اکوسیستم های آبی به شمار میرود.
این تالاب که در شمال ایران، در استان گیلان واقع شده است، از جانب شمال به دریای خزر، از شرق به روستای پیربازار، از غرب به کپورچال و آبکنار و از جنوب به صومعه سرا و بخشی از شهرستان رشت محدود میشود.