علیرغم آزاد شدن چهار آمریکایی ایرانیتبار از زندان در ایران در ماه گذشته، سیامک نمازی، مشاور بازرگانی، همچنان در بازداشت بسر میبرد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از صدای امریکا، نیویورکتایمز در گزارشی به این موضوع پرداخته است و مینویسد ادامه بازداشت نمازی بر نگرانی آمریکایی – ایرانیهایی که فکر میکردند معامله اتمی عصر جدیدی را آغار خواهد کرد، افزوده است.
احمد کیارستمی، مدیر یک شرکت رسانهای و نرمافزار در کالیفرنیا که نمازی را میشناسد گفت: «وضعیت بسیار نامطلوب است. متأسفانه خبر خوبی دراینباره نیست.»
دیگر آمریکاییان ایرانیتبار گفتند آنها سفر به ایران را تا آنکه نمازی آزاد یا دستکم شرایط بازداشت او روشن شود، به تأخیر میاندازند.
مقامات در ایران از دیرباز روشن ساختهاند که آمریکاییان ایرانیتبار با پیشینههایی در جمعآوری اخبار، آموزش نظامی و تبلیغ مسیحیت مظنون هستند.
نمازی، ۴۴ ساله، پسر یک استاندار سابق، در کشورهای ایران، سومالی، کنیا، مصر و آمریکا رشد کرد. در مناسبات بینالمللی در دانشگاه تافتس و در برنامهریزی شهری در دانشگاه راتگرز تحصیل کرد. در ۱۹۹۹ به ایران بازگشت تا بهعنوان مشاور برای بازرگانان خارجی کار کند، در سال ۲۰۰۷ به دوبی، در امارات متحده عربی، رفت.
در گزارش گفته میشود نمازی پیش از دستگیری در ماه اکتبر، مدیر برنامه ریزی استراتژیک در شرکت نفت کرسنت، که با کشورهای خاورمیانه معامله داشت، بود. او همچنین طرفدار بهبود مناسبات بین آمریکا و ایران بود و از تأثیر تحریمهای آمریکا انتقاد میکرد.
پنج گروه فعال آمریکایی – ایرانی، روز دوشنبه متن نامهای را که روز جمعه برای جان کری وزیر خارجه فرستادند و از او خواستند بر کوشش برای آزادی نمازی بیفزاید منتشر کردند.
در نامه گفته میشود که «سیامک نمازی مرتکب هیچ جرمی نشده است. او فقط کاری را که دوست داشت انجام میداد: ساختن پل بین ایران و جهان غرب.»
سام وربرگ، سخنگوی بخش ایران در وزارت خارجه، در بیانیهای گفت او به دلیل نگرانیهای خصوصی نمیتواند اظهارنظر کند، اما یادآور شد آمریکا برای کمک به شهروندانش که در سراسر جهان در بازداشت هستند، از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.
نیویورکتایمز مینویسد ویژگیهای نمازی بهعنوان یک شهروند دارای تابعیت دوگانه ممکن است برای آشتی بین آمریکا و ایران ایده آل بنماید. اما دوستان و آشنایانش میگویند پیشینه او نیز تندروهایی را که نهادهای امنیتی و اطلاعاتی را کنترل میکنند، نگران میسازد.
هرچند آمریکا تمام محدودیتهای بازرگانی با ایران را لغو نکرده است، اما آمریکاییان – ایرانیتبار توافق اتمی را علامت امیدوارکننده دیدند. بااینحال، آشنایان سیامک نمازی میگویند دستگیری او از خوشبینی آنها کاسته است، و راه ارزانی است که محافظهکاران کنترل خود را حفظ کنند.
بیژن خواجهپور، شریک سابق شرکت مشاوره نمازی ساکن وین، گفت «دستگیری سیامک تأثیر بسیار بدی بر ایرانیان ساکن خارج که در اندیشه بازگشت به ایران برای کمک به توسعه کشور بودند، گذاشته است.»