وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام جلوگیری از اکران برخی فیلمهایی که مصلحت نیست دیده شوند، اشارات به مسائل سال ۸۸ و همچنین بدآموزی را ازجمله موارد مشکلدار این آثار دانست.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از رادیو فردا، علی جنتی روز چهارشنبه ۲۸ بهمن در حاشیه جلسه هیئت دولت در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه برخی فیلمها تاکنون مجوز اکران نگرفتهاند، تأکید کرد «تعدادی از فیلمها وجود دارند که درمجموع به مصلحت دیدهشده پخش نشوند».
آقای جنتی درباره دلایل جلوگیری از اکران این آثار افزود: «برخی از آنها به مسائل سال ۸۸ برمیخورد که بسیار نیز صریح بودهاند و ما جلوی آنها را گرفتهایم؛ همچنین برخی از فیلمهای دیگری نیز ساختهشدهاند که در آنها مواردی از بدآموزی وجود دارد که قابل اصلاح نیز نیست».
وزیر ارشاد در ادامه با تأکید بر اینکه «تا جایی که امکان دارد فیلمهایی را که از اکران آنها جلوگیری شده، اصلاح میکنیم»، گفت: «برخی از فیلمهایی که تا الآن نیز اکران شده است با حدود ۳۰ الی ۴۰ مورد اصلاحی به اکران درآمده، که باوجود این فروش خوبی هم داشتهاند».
علی جنتی همچنین اعلام کرد: «برخی موارد وجود دارد که دیگر امکان اصلاح آن وجود ندارد و ماهیت آنها بهگونهای است که اصلاح نمیشوند، بنابراین مجبوریم آنها را نگهداریم».
وزیر ارشاد در گفتوگوی دیگری با خبرنگار ایرنا، به اظهارنظر در مورد فیلمهای جشنواره امسال نیز پرداخت.
آقای جنتی با مثبت ارزیابی کردن جشنواره سی و چهارم فجر گفت: «برخی از فیلمها نیز اشکالاتی داشتند که در شروع اکران، موردبررسی قرار خواهد گرفت».
امسال نیز همانند چند سال گذشته برای حضور در جشنواره فجر به فیلمها پروانه نمایش موقت داده شد تا در اکران عمومی آنها ملزم به دریافت مجدد پروانه نمایش باشند.
«عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان، «خانه دختر» ساخته شهرام شاهحسینی، «آشغالهای دوستداشتنی» به کارگردانی محسن امیریوسفی، «خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری و «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش ازجمله آثاری هستند که در دو سال اخیر، هریک به دلیلی اجازه نمایش عمومی پیدا نکردهاند.
چندی پیش در خبرها آمده بود که وزیر ارشــاد طی نامهای به حبیب ایلبیگی، رییس اداره نظارت و ارزشیابی، دستور بایگانی شدن فیلم سینمایی «خانه دختر» به کارگردانی شهرام شاهحسینی را صادر کرده است.
این خبر را روزنامه «سینما» چاپ تهران در شماره روز پنجم دیماه خود منتشر کرده بود.
در این خبر آمده بود که فیلم «خانه دختر» تاکنون «چهار بار» پروانه نمایش دریافت کرده و سرانجام باوجود اعمال اصلاحیههای فراوان و حذف برخی سکانسهای به گفته ارشاد «مشکلدار»، توقیفشده است.
«خانه دختر» موضوعی مرتبط با مسئله «بکارت» در جامعه ایران دارد که نمایش آن سال گذشته در جشنواره فجر هم با برخی حواشی همراه شد؛ پس از جشنواره هم برخی سایتها و رسانهها، این اثر را هم مثل برخی دیگر از آثار، به سیاه نمایی متهم کردند و خواستار توقیف آن شدند.
«عصبانی نیستم» دومین فیلم بلند رضا درمیشیان هم ازجمله آثار پرحاشیه سینمای ایران است که برخی از مخالفان، آن را منتسب به «جریان فتنه» دانستهاند و با فشار به وزارت ارشاد و حتی تهدید وزیر به استیضاح در مجلس، از اکرانش جلوگیری کردهاند.
این فیلم داستان دانشجوی ستارهداری است که از دانشگاه اخراج شده و به دنبال پیدا کردن شغلی مناسب جهت راضی کردن پدر دختر موردعلاقهاش برای موافقت با ازدواج آنهاست.
در فیلم رضا درمیشیان، در کنار خط اصلی قصه، اشاراتی هم نسبت به وعدههای محمود احمدینژاد در طول سالهای مدیریتش بر کشور، وضعیت دانشجویان اخراجی و برخی حوادث سیاسی این سالها میشود.
«آشغالهای دوستداشتنی» ساخته محسن امیریوسفی هم ازجمله آثاری است که مسئولین وزارت ارشاد چندین بار و بهصراحت از اکران نشدن آن صحبت به میان آوردهاند.
داستان این فیلم در خانه یک پیرزن که با دختر میانسالش زندگی میکند، میگذرد. در یکی از روزهای بعد از انتخابات ۸۸، برخی از معترضین به انتخابات که از دست نیروهای امنیتی فرار کردهاند، وارد خانه پیرزن شده و در آنجا مخفی میشوند. بعد از خروج آنها از خانه، پیرزن متوجه علامتی بر روی درب خانه خود میشود و همسایگان به او میگویند که احتمالاً در روزهای آینده، نیروهای امنیتی به خانه او مراجعه خواهند کرد…
«خانه پدری» و «رستاخیز» هم ازجمله آثار حاشیهدار سینمای ایران هستند که به ترتیب تنها دو و یک روز فرصت اکران پیدا کردند و سپس از پرده پایین کشیده شدند.
«خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری که در سال ۸۹ ساخته شد، برخی مسائل ظلم آمیز در قبال زنان در خانوادهای ایرانی را بهصورتی صریح و بیپرده به تصویر کشیده است.
این فیلم تنها دو روز روی پرده بود و سپس نمایش آن متوقف شد.
«رستاخیز» ساخته احمدرضا درویش هم تنها یک روز اکران شد و سپس به خاطر تظاهرات عدهای و تهدید به آتش زدن سینماهای نمایشدهنده، از روی پرده پایین آمد.
مخالفان، نمایش چهره عباس بن علی، برادر امام سوم شیعیان در این فیلم را علت مخالفت خود اعلام کرده بودند.