در تظاهرات سراسری مردم ایران در هفته گذشته دستکم ۶۰ تن کشته و بیش از ۳هزار نفر بازداشت شدند. مسئولان به خانواده ده تن از بازداشتشدگان اعلام کردهاند که فرزندانشان «مفقود» شدهاند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، دستکم ۶۰ تن از شهروندان طی هفته گذشته و در جریان تظاهرات سراسری بر اثر شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی یا جراحت شدید جان باختند در حالی که مقامات جمهوری اسلامی فقط کشتهشدن ۲۳ تن از تظاهراتکنندگان را در شهرهای دورود، ایذه، تویسرکان، شاهینشهر و قهدریجان تأیید کردهاند.
نیروهای امنیتی از هفتم دیماه بازداشت شهروندان معترض را آغاز کردند و تا زمان انتشار این خبر بازداشت ۲۱۰۰ تن از ۳هزار تن از سوی مقامات جمهوری اسلامی تأیید شده است.
وضعیت جسمی این بازداشتشدگان نامشخص است و بسیاری از آنها از حق دسترسی به وکیل محروم و تحت فشار برای اعترافات تلویزیونی هستند.
گفتنی است نیروهای امنیتی از دیدار زندانیان با خانوادههایشان جلوگیری میکنند. همچنین بیم شکنجه فیزیکی زندانیان میرود.
مسئولان زندانها به خانوادههای دستکم ده شهروند بازداشتشده اعلام کردهاند که فرزندانشان مفقود شدهاند؛ این ادعای مسئولین در حالی مطرح شده است که مأموران هنگام دستگیری این شهروندان در تماسی با خانوادههایشان خبر از دستگیری آنان داده بودند.
اشکان آبسواران، جوان ۲۰ ساله، یکی از بازداشتشدگانی است که به گفته مسئولان اکنون مفقودالاثر است. حال آنکه ماموران پیشتر با گوشی تلفن او با مادرش تماس گرفتند و خبر از بازداشت او دادند.
بنا به اظهارات نمایندگان مجلس وزارت اطلاعات طی هفته گذشته ۹۰ تن از دانشجویان و فعالان این صنف را بازداشت کرده که تا زمان انتشار این خبر هویت ۵۸ تن از آنان احراز شده است.
بیش از ۷۱ شهر در تظاهرات سراسری ضددولتی در ایران شرکت کردند که در تمام این شهرها، نیروهای امنیتی، نظامی و شبهنظامی با بهکارگیری خشونت دست به سرکوب شهروندان معترض زدند.
پس از سرکوب خشن معترضان در ایران، شهرهای ایران در وضعیت امنیتی به سر میبرد و عملا یک حکومت نظامی اعلامنشده در آنها برقرار است؛ حتی در بعضی شهرها اجتماع چند نفر ممنوع است.
نیروهای امنیتی سپاه پاسداران از روز یکشنبه نهم دیماه در زندان رجاییشهر مستقر شدهاند و زندانیان سیاسی را تهدید کردهاند که «نسبت به وقایع اخیر خوشبین نباشید؛ در صورت بروز هر اتفاقی هیچکدام از شما از زندان زنده بیرون نخواهید رفت.»
شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، توییتر و فیسبوک که برای هماهنگی معترضین به کار میرفت از دسترس خارج شدهاند و اتصال به آنها ناممکن یا با اختلال شدید همراه است. در این شرایط دسترسی شهروندان به جریان اطلاعات آزاد مختل شده است. گفتنی است پیش از این تظاهرات سراسری، شبکههای اینستاگرام و تلگرام در ایران فیلتر نبود.
شایان ذکر است تظاهرات سراسری در ایران با واکنشهای متعدد بینالمللی مواجه شده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از نخستین ساعات تظاهرات سراسری در صفحه رسمی توییتر خود از این اقدام مردم ایران حمایت کرد. واکنش دونالد ترامپ به اعتراضها در ایران با پشتیبانی سایر مقامهای آمریکایی از جمله مایک پنس، معاون رئیسجمهور، پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان، وزارت امور خارجه آمریکا و چندین سناتور آمریکایی از جمله تام کاتن، تد کروز، جان مککین، لیندسیگراهام و برنی سندرز و نیز هیلاری کلینتون، وزیر پیشین امور خارجه ایالات متحده، همراه شده است.
شاهزاده رضا پهلوی، فرزند آخرین پادشاه ایران، نیز با تأکید بر این که «تنها باید متکی به نیروهای خود بود» اعلام کرده است که همواره حامی ملت ایران است و به رایزنیهای خود در سطح بینالمللی ادامه خواهد داد.
هویت ۵۸ تن از دانشجویان بازداشت شده در شهرهای مختلف ایران بدین شرح است:
تهران
لیلا حسین زاده، سینا ربیعی، محسن حق شناس، میکائیل قلی راد، پدرام پذیره، محمد محمدیان، علی مظفری، مهدی وهابی ثانی، سهیل موحدان، آرش آوری، دانیال ایمان، امیرحسین علم طلب، مجید اکبری، محسن ترابی، کسری نوری، عارف فتحی، محسن میرمحسنی، احسان محمدی، سینا عِمران، تارخ ملکی روزبهانی، سها مرتضایی، محمد احمدیان هروی، نگین آرامش، محمدامین اصانلو، یاسمن محبوبی، حسام حسینزاده، پیمان گراوند، سما درخشانی، فائزه عبدی پور، مجید مسافر، محمد خانی، سیاوش امجدی، محسن شاهسون، سینا غفاری، محمد شریفی مقدم ریابی، امین خسروی، علی اسدی، سهیل آقازاده، علی قدیری، پوریا خزایی، محسن میرمحسنی، میثم شریف، حسام حسین زاده
سبزوار
محمدرضا سروری، عباس علی دادی
کرمانشاه
نبی تردست، لقمان ویسی، امید جمشیدی، وحید مظهری
ارومیه
سیوان کلامی، توران مهربان، ندا احمدی
سنندج
محرم صابری
همدان
فرشید تاج میری
زاهدان
امید ارسلان پژمان، یاسین میرزایی
گرمسار
علی براتعلی
سردشت
محمد جواهری
بنا به اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی افراد، گروهها و احزاب از حق آزادی تجمع و تظاهرات برخوردار هستند. جمهوری اسلامی با نقض قوانین داخی دست به سرکوب گسترده شهروندان ایرانی در شهرهای مختلف زده است و حقوق آنان برای برگزاری تجمع مسالمتآمیز و بدون خشونت را نقض کرده است.
همچنین سرکوب شهروندان و برخوردهای بیرویه با آنان از سوی نهادهای امنیتی، قضایی، نظامی و شبهنظامی خلاف بندهای ۱ و ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و نیز ماده ۱۰، ماده ۱۹، بند ۱ ماده ۲۰ و ماده ۲۱ اعلامیه جهانی حقوق بشر است.
«تارنگار حقوق بشر در ایران» ضمن تاکید بر حق اعتراض و تجمع شهروندان ایران و نیز دسترسی آزاد آنها به اطلاعات، از مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی میخواهد که به سرکوب معترضان و بازداشت و شکنجه بیرویه شهروندان پایان دهد و معترضان و فعالان سیاسی و مدنی را فورا آزاد کند.
همچنین از مجامع، سازمانها و نهادهای حقوق بشری و بینالمللی میخواهد ضمن حمایت از حقوق حقه شهروندان ایرانی با استفاده از قوانین و سازوکارهای مناسب و موجود مانع از نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی شوند، آن را به رعایت حقوق بشر ملزم کنند و شهروندان ایرانی را در رسیدن به خواستههای مدنی و شهروندی خود یاری رسانند.