بر پایه آخرین آمارها ۷۴ گونه جانوری در ایران در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت قرار دارند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایرنا، نهنگ آبی، گوزن زرد ایرانی، گورخر آسیایی، فک خزر و نهنگ بالهای از جمله گونههای در خطر انقراض هستند. وضعیت نسل یوزپلنگ آسیایی نیز «بحرانی» گزارش شده است.
حدود نیم قرن است که زیستگاه یوزپلنگ آسیایی به دشتهای ایران محدود شده است. برآوردها نشان میدهد تنها ۴۰ تا ۷۰ قلاده یوزپلنگ در ایران باقی مانده باشد.
همچنین نسل «کل و بز، آهو، خفاش انگشت دراز، قوچ و میش ارمنی، نهنگ اسپرم، خفاش نعل اسبی، خرس سیاه آسیایی، زرده پر، پورپویز بیباله، گاو دریایی و آهوی کوهی» آسیبپذیر اعلام شده است.
افزون بر این، شماری از پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهیان نیز در ایران در خطر انقراض هستند.
مجید خرازیانمقدم، مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز شهریور امسال گفته بود ۷۶ گونه جانوری در ایران در معرض تهدید هستند.
بهگفته او، بر پایه فهرست جهانی سرخ «اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت» ۷۶ گونه در معرض تهدید شامل ۲۱ گونه پستاندار، ۲۵ گونه پرنده، ۱۶ گونه خزنده، چهار گونه دوزیست و ۱۰ گونه ماهی آبهای داخلی هستند.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۳، روز سوم مارس (۱۳ اسفند) مصادف با تاریخ پذیرش کنوانسیون منع تجارت جهانی گونههای در معرض خطر در سال ۱۹۷۳ را به عنوان روز جهانی حیات وحش معرفی کرده است.
در این روز از کشورها خواسته میشود تا براساس اهمیت گونههای مختلف گیاهی و جانوری اقداماتی را برای افزایش آگاهی عمومی و معرفی این روز انجام دهند.
با وجود وضعیت ناگوار حیات وحش در ایران، تنها ۲۷۰۰ محیط بان مسئولیت حفاظت از محیط زیست و حیات وحش در سرتاسر کشور را بر عهده دارند.
بهگفته سرهنگ حمیدرضا خیلدار، فرمانده یگان حفاظت از محیط زیست ایران، برای حفاظت از عرصهها و منابع طبیعی و محیط زیست کشور به دستکم ۱۰ هزار تن برای پیوستن به «یگان حفاظت از محیط زیست» نیاز است.