علیزاده گفت: برخورد من با خانه موسیقی در حد دعوا پیش رفت و من این خانه را ترک کردم. چگونه میشود که اعضای یک نهاد صنفی در ممیزی ارشاد نقش تاثیرگذار داشته باشد یا آقای مرادخانی به مدیرعامل این خانه حکم دهد؟
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایلنا، حسین علیزاده در ابتدای نشست کنسرت جدید خود که با همراهی محمد معتمدی و گروه همآوایان برگزار میشود؛ گفت: خوشحالم که بدون هیچ حمایت دولتی مراحل برگزاری این کنسرت را طی کردیم. من بارها گفتهام که دولت لازم نیست برای ما کاری انجام دهد فقط موانع موجود را بردارد تا ما بتوانیم در قرن ۲۱ سرمان در دنیا بالا بگیریم. متاسفانه مسائلی که پیش میآید بر مبنای قانون نیست و ما میبینیم که یک کنسرت به خواست افرادی که کاملا شخصی است؛ لغو میشود.
او ادامه داد: خوشبختانه اهمیت واژه ملت به خوبی احساس شده و گروههای موسیقی برعکس آنچه در تبلیغات میبینیم بیصدا فعالیت میکنند و کمک موسیقی ایران هستند. سفرهایی که با گروه هم آوایان داشتیم نتیجههای خوبی داده و ما توانستیم همه آنچه در تهران بود را به شهرهای دیگر نیز ببریم و نشان دهیم که موسیقی ایرانی فقط آنچه در رادیو و تلوزیون میشنویم؛ نیست.
این آهنگساز ضمن اظهار تاسف از برخوردهایی که با موسیقی در ایران میشود؛ بیان کرد: هیچ جای دنیا در هیچ دولتی حتی دولتهایی که ما از نظر سیاسی آنها را مردود میدانیم با موسیقی چنین رفتاری نمیکنند. من حسین علیزاده در بازار تهران بدنیا آمدهام و با استادانی کار کردهام که همه دنیا به آنها افتخار میکنند. من به هیچوجه اجازه نمیدهم کسی هویت من را از من بگیرد و الان که این حرفها را میزنم به هیچ وجه عصبانی نیستم بلکه خوشحالم که توانستم با این گروههنرمندان در کشور خودم کار کنم.
وی افزود: فرهنگ ایران آغشته با ادبیات و شعر است. متاسفانه فیلمی از آقای کیمیاوی ساخته شد که اجازه اکران نگرفت اما در آن فیلم این مسئله به خوبی نشان داده شده بود. در کنار ادبیات قدیمی ترین هنری که آن را همراهی کرده موسیقی است. موسیقی در گفته شدن مسائل جامعه نقش تاثیرگذاری داشته و گاهی به کمک ادبیات طنز آمده تا مطالب جامعه مطرح شود.
او ادامه داد: مردم وقتی نمیخواهند جملات سیاسی بگویند و گرفتار شوند به زبان طنز حرف میزنند هرچند این روزها ممکن است با همین شوخیها هم سر اشخاص بلا بیاورند. اما در گذشته مردم با موسیقیهای ساده به زبان طنز مشکلات خودشان را بیان میکردند. موسیقی مردمی یکی از ارکان مهم مو.سیقی ماست جرات جسارت قالب طنز خیلی بیشتر از قالب جدی است و گاهی پرمحتواتر میشود و همین مسئله باعث شده تا در اجرای جدیدمان به بحر طویل بپردازیم.
حسین علیزاده درباره اجرای بحر طویل در کنسرت جدیدش توضیح داد: بحر طویل ابیات بسیار طولانی دارد و در عین حال که دارای نظم است نقش زیادی در موسیقی و ادبیات داشته که متاسفانه به تدریج به فرمی فراموش شده تبدیل شده است.
وی افزود: حالا که جامعه ما سیاسی و عبوس شده؛ طنز ما هم سیاسی شده است. ما وقتی به موسیقی ایرانی خودمان نگاه میکنیم میبینیم که بسیاری از فرمها به فراموشی سپرده شدهاند به طور مثال همین بحر طویل ریشهای قدیمیتر از رپ به عنوان یک سوغات غربی دارد. در کنسرت پیشرو ما از اشعار سیروس جمالی دوست و شاگردم استفاده کردیم و من به ایشان گفتم که اشعاری با مضمون جدی و عاشقانه برای این قالب بنویسند و این اشعار در مدت کوتاهی آماده شد.
علیزاده درباره علت لغو شدن کنسرت مشترکش با علیرضا قربانی اظهار داشت: ایران به علتهای مختلف شش ماه از سال برای برگزاری کنسرت تعطیل است و وقتی شرایط اجرا پیدا میشود تعدادکنسرتها در تهران و شهرستانها زیاد میشود. من در فیلم دلشدگان به آقای حاتمی گفتم حالا که این فیلم درباره موسیقی است باید حساسیتهای من پذیرفته شود. آن زمان گفتم که همه بازیگران باید به کلاس ساز بروند تا سازهایی که در دست دارند برای مخاطب باورپذیر شود. همه به جز اکبر عبدی به کلاس ساز رفتند که البته او با سازی که مینواخت ارتباطی از گذشته داشت و در نواختن آن ماهر بود متاسفانه بسیاری از بازیگران همزمان درچند فیلم بازی میکردند و همین باعث میشد که کیفیت خوبی را در فیلم ارائه نکنند. من هم برای برگزاری کنسرتهایم وسواس دارم اگر قرار است اجرایی داشته باشم از شش ماه قبل در جایی حاضر نمیشوم و صرفا به کنسرت میپردازم همین موضوع باعث شد با توجه به حجم کارهای آقای قربانی این کنسرت را به زمان دیگر موکول کنم و کاری که برایم اهمیت زیادی داشت را آماده اجرا کنم.
حسین علیزاده در پاسخ به اینکه چه موضعی در مقابل خانه موسیقی دارد و اینکه آیا همچنان د رمقام دبیر شورای عالی خانه موسیقی است؛ گفت: من دوسال است که خانه موسیقی نرفتم و نه تنها عضو شورای عالی نیستم که خود را عضو خانه موسیقی هم نمیدانم. در برخی از مواردی که در نامه اعتراضی هنرمندان به خانه موسیقی منتشر شده موافقم و مسائل شخصی دیگری نیز دارم. ما هنرمندان آدمهای سخنور و سیاسی نیستیم ما آدمهای احساسی هستیم و من دوست نداشتم کسانی که با نظرشان مخالفم را در موضع ضعف ببینم. آقای نوربخش روی صحنه یک خواننده است و ارتباطی به کارش در خانه موسیقی ندارد. ما باید این دو را ازیکدیگر جدا کنیم. برخورد من با خانه موسیقی در حد دعوا پیش رفت و من این خانه را ترک کردم.
علیزاده با بیان اینکه اعضای یک نهاد صنفی باید استقلال فکری داشته باشد، اظهار داشت: اعضای خانه موسیقی نباید مسائل را از روی مصلحتهای اداری پیگیری کنند بلکه باید به فکر آنچه هنرمندان میخواهند باشند. چگونه میشود که اعضای یک نهاد صنفی در ممیزی ارشاد نقش تاثیرگذار داشته باشد یا آقای مرادخانی به مدیرعامل این خانه حکم دهد؟ من فکر میکنم که ما باید این مسائل را در درون صنفمان حل کنیم.
علیزاده در باره جشنواره موسیقی فجر و عدم حضورش در آن اعلام کرد: در تمام این ۳۷ سال گفتهام که اگر قرار است تنها ده روز در سال به موسیقی احترام بگذارید من آن ده روز را به رسمیت نمیشناسم. حرمت موسیقی در این ده روز خلاصه نمیشود البته این صحبتهای من هیچ ارتباطی با دهه فجر ندارد و من معتقدم مردم حق دارند این ده روز را برای انقلابشان جشن بگیرند.
وی درباره شعری که در کنسرتش اجرا میشود؛ گفت: بسیار خوشحال میشوم که بعدها کدکنی و سایه را دعوت کنم تا درباره این شعر نظر دهند اما به طور کلی هدف ما احیای فرم بحر طویل بوده و قطعا اجرای آن در کنسرت حالت کوچه بازاری ندارد و شاید از قالب مردمی قالب روشنفکری بگیرد. موسیقی مردمی بسیار مهم است اما من امیدوارم که در آینده هنرمندان ما در این عرصه از تقلید موسیقی غرب یا هموطنانمان در غرب دست بردارند و جریانی علمیتر پیگرفته شود. دوستان جریان پاپ به تاریخ خودمان نگاه کنند و بعد در قالب پاپ کار کنند.
وی در پایان گفت: متاسفانه هیچ جای دنیا با موسیقی چنین برخوردی نمیشود. مقامهای مسئول به راحتی به موسیقی توهین میکنند درحالی که اگر من درباره آنها حرفی بزنم؛ جایم گوشه زندان است.
در پایان این نشست توتونچیان (سرمایهگذار و تهیهکننده این کنسرت) به خواست حسین علیزاده برای تور اجراهای این گروه تخفیف ده درصدی برای دانشجویان موسیقی قرار داد.