ابراز نگرانی مولاوردی در شرایطی است که دیگر نهاد دولتی بهراحتی مجوز برگزاری ازدواج دستهجمعی دانشآموزان را میدهد. ازدواج زودهنگام دانشآموزان در ایران همواره یکی از چالشهای نظام سنتی با نظام آموزشی کشور بوده است.
اما در این میان، مسئولان نظام آموزشی کشور نیز به دلیل آگاهنبودن از تبعات بالای ازدواج زودهنگام دانشآموزان، خود به این مسئله دامن میزنند، بهطوریکه در جدیدترین مورد، دو هفته قبل مسئولان شهرستان پارسیان در استان هرمزگان، از جشن سراسری ازدواج بیش از ۵۰ دانشآموز این شهر خبردادهاند. شهرستان پارسیان یکی از شهرستانهای استان هرمزگان واقع در غرب بندرعباس است و دراینرابطه، آذر خسروانی، دبیر کمیته ازدواج امور بانوان شهرستان پارسیان، با ادبیات افتخارآمیزی درباره هدف از برگزاری این جشن گفت: این امر برای اولینبار در سطح شهرستان با هدف تسهیل امر ازدواج مطابق با آداب و فرهنگ ایرانی – اسلامی اجرا شد.
آذر خسروانی افزود: اینگونه اقدامات و جلسات میتواند آثار فراوانی در ترویج ازدواج آسان و اسلامی، تحکیم بنیان خانواده و نیز پرهیز از اسراف بهدنبال داشته باشد. او ادامه داد: تمامی ۵۰ زوجی که امروز در این جشن شرکت داشتند، از مدارس متوسطه دوم شهرستان بوده که به همراه خانوادههای خود به این جشن دعوت شدند.
دبیر کمیته ازدواج امور بانوان شهرستان ادامه داد: همه ادارات دولتی سطح شهرستان، در اجرای این امر خداپسندانه نقش بهسزایی داشته و در تهیه هدایا همکاری و مساعدت کردند که جا دارد از همه مسئولین ذیربط صمیمانه تشکر و قدردانی کنم.
بااینحال، هنوز مشخص نیست مجموعه مدیریتی آموزشوپرورش چگونه به اعطای مجوزهایی برای برگزاری رسمی این جشنها اقدام میکنند؛ مراسمهایی که از تمامی ابعاد اجتماعی و روانی میتواند چالشهایی برای نوجوانان ایجاد کند.
این اتفاق در شرایطی است که تمامی کارشناسان حوزه اجتماعی، ازدواج زودهنگام دانشآموزان را تقبیح میکنند. درهمینرابطه، پیشاز این فرشید یزدانی، ضمن اشاره به تبعات ازدواج و طلاق برای افراد کمتر از ١٨ سال، واژگان بهکاررفته برای این پدیده نهچندان جدید را برآمده از یک رویکرد سلطهمحور دانست و گفت: «کودک با ازدواج وارد چرخهای میشود که از نظر فردی، کودکی و شادی او را از بین میبرد و این به پیری جسمی، جنسی، روحی و روانی میانجامد. از طرفی دیگر، جامعه خود را از افراد توانمند محروم میکند و خانوادهای که کودک او رشد نیافته است، دچار نقصان کارکردی میشود. ازدواج کودکان ناشی از رویکرد سلطهگرایانه است و با تحکم و تشخیص مصلحتی میتوان کودکی را به ازدواج واداشت. یادآور میشوم دلیل این تحکم، فقر اقتصادی و فرهنگی خانوادههاست. به باور من، فقر اقتصادی است که فقر فرهنگی را به همراه میآورد. آمار هم میگوید در جایی که توسعهیافتگی اقتصادی کمتری رخ داده، ازدواج کودکان بیشتر است. درعینحال، ازدواج کودکان استمرار فقر است و مدام فقر را بازتولید میکند، ضمن آنکه به تبع ازدواج زودرس، گسترش ابعاد آسیبهای اجتماعی رخ میدهد که ازجمله آن میتوان به اعتیاد و طلاق کودکان اشاره کرد.»
Pingback: تشدید نگرانی ها از تشویق «ازدواج زودهنگام و آسان» توسط مقامات آموزش پرورش در شهرستانها | حقوق بشر در ایران