«محمود علیزاده طباطبایی» وکالت پرونده «محمدباقر نمازی»، پدر «سیامک نمازی» را هم به عهده گرفته اما هنوز نتوانسته است با این پدر و پسر ملاقات داشته باشد. او در چند سال اخیر پروندههای امنیتی زیادی را در دست داشته اما این بار نتوانسته است حتی وکالتش را روی پرونده دو موکلش بگذارد.
سیامک نمازی، شهروند ایرانی- امریکایی، مدیر بخش برنامهریزیهای استراتژیک کمپانی نفتی «کرسنت» است. اتهام او که نزدیک به پنج ماه در بازداشت به سر میبرد، هنوز مشخص نشده است.
هفته گذشته خبر بازداشت پدرش، محمد باقر نمازی هم منتشر شد. پدر سیامک نمازی برای ملاقات با سیامک به ایران سفر کرده بود. «ایرانوایر» از «علیزاده طباطبایی» درباره پی گیریهایش برای پرونده این پدر و پسر پرسیده است:
گویا وکالت آقای باقر نمازی، پدر سیامک هم به شما سپرده شده؛ وضعیت ایشان چهگونه است؟
- بله؛ آقای باقر نمازی وکالت به خانمش داده بود که خانم ایشان هم به من وکالت دادند. من بارها به دادسرا مراجعه کردهام اما به من جواب نمیدهند. البته حرفشان هم قانونی است و میگویند تبصره ماده ۴۸ میگوید در مرحله تحقیق در جرایم امنیتی، فقط وکلایی حق وکالت دارند که به تایید رییس قوه قضاییه رسیده باشند.
مگر شما مورد تایید رییس قوه قضاییه نیستید؟
- خیر؛ رییس قوه قضاییه اصلا هنوز لیست وکلای مورد تایید را که بایستی طبق قانون، اول سال به دادگاهها میداد، نداده است. یعنی چون هنوز لیست مورد تایید رییس قوه قضاییه موجود نیست، متهمان امنیتی از این حقی که در ماده ۴۸ «قانون آیین دادرسی» برایشان پیش بینی شده است که از لحظه بازداشت، میتوانند با وکیلخود تماس داشته باشند، محروم هستند. در نتیجه، من وکیل باقر و سیامک نمازی هستم اما هیچ ارتباطی با آنها ندارم. حتی هنوز قبول نکرده اند که وکالت مرا روی پرونده آنها بگذارند و گفتند ما تنها وکلایی را میتوانیم بپذیریم که تاییدیه رییس قوه قضاییه را داشته باشند.
این همان تبصرهای است که سال ۹۲ در «آیین دادرسی کیفری نوین» گنجانده شد و به تصویب شورای نگهبان رسید؟
- بله؛ این قانون سال ۹۲ تصویب شد، به مشکلاتی بر خورد و تغییر و تحولاتی درآن انجام دادند و از اول سال ۹۴ این قانون اجرایی شد. اما از اول سال ۹۴ می بایستی لیست وکلای مورد تایید قوه قضاییه ارایه میشده که هنوز آن لیست تایید نشده است.
شما در این مدت با رییس قوه قضاییه صحبت نکردید؟
- من عضو هیات مدیره کانون وکلای مرکز هستم و در جلسه ای که به اتفاق اعضای دیگر هیات مدیره با رییس قوه قضاییه داشتیم، به ایشان در مورد تهیه لیست مشورتهایی هم دادیم. البته نظر ما این بود که کسی که پروانه وکالت دارد، مورد تایید است و اگر مورد تایید نبود که پروانه وکالتش باطل میشد. توصیه ما این بود که این تبصره حذف شود. فکر میکنم یکی از اولین الویتهای مجلس دهم باید حذف تبصره ماده ۴۸ باشد تا همه متهمان بتوانند در مرحله تحقیقات مقدماتی، به راحتی به وکیل دسترسی داشته باشند.
طبعا اطلاعات خاصی هم از پرونده ندارید.
- خیر؛ بنده در حال حاضر نه پرونده را مطالعه کرده ام، نه توانستهام وکالت را روی پرونده بگذارم و نه تماسی با آنها داشتهام. سیامک دو بار با مادرش ملاقات داشته و هشتم اسفندماه هم قرار بود با پدرش ملاقات داشته باشد که پدرش به همین دلیل به ایران آمد و بازداشت شد. وقت ملاقات گرفته بودیم و دادیار ناظر بر زندان امنیتی به خود من برای هشتم وقت داد. قرار بود مادر سیامک او را ملاقات کند اما گفتند ماه گذشته مادرش ملاقات کرده و این ماه به پدرش وقت میدهیم ولی متاسفانه پدر بازداشت شد و این ماه نه پدر و نه مادر سیامک موفق به ملاقات با فرزندشان نشدند.
- شما برای ملاقات مادر سیامک وقت میخواستید و آنها گفتند این بار پدرش بیاید؟ یعنی برای دستگیری باقر نمازی تله گذاشته بودند؟
- من برای مادر سیامک وقت میخواستم و آنها خودشان گفتند این بار پدرش بیاید. اما در مورد بازداشت باقر نمازی، نمی دانم وقتی ایشان به ایران آمدند، تصمیم به بازداشت گرفتند یا از قبل تصمیم داشتند. البته آقای نمازی مرتب به ایران میآمدند و میرفتند. بنابراین، فکر نمیکنم تله بوده باشد چون آقای نمازی قبل از آن هم ایران بودند و برای تردد به ایران مشکلی نداشتند.
مادر سیامک نمازی در فیس بوک خود از وضعیت بد جسمی همسرش خبر داده و اظهار نگرانی کرده است؛ در این باره پرس و جویی کردهاید؟
- من در این موارد با دادسرای امنیت صحبت و موضوع را پی گیری کردم. آنها گفتند که ما از هر نظر پی گیری میکنیم. ولی ما هنوز اطلاعی از وضعیت جسمانی ایشان نداریم.
آقای باقر نمازی از زندان تماسی هم داشتهاند؟
- تلفن زدند و با خانمشان صحبت کردند. گفتند حالم خوب است، برخوردها با من خیلی خوب است و خیلی اظهار رضایت کردند. ولی خب، این تماسها از داخل زندان است!
آقای علیزاده، شما وکالت بسیاری از پروندههای امنیتی را به عهده دارید و بسیاری به همین دلیل تصور میکنند که این به دلیل اعتماد و هماهنگیاست که بین شما و قوه قضاییه وجود دارد. اما شما میگویید هنوز مورد تایید نیستید. پس راز این که اکثرپروندههای امنیتی دست شما است، چیست؟
- پروندههای امنیتی دو تا مشکل دارند؛ اول اینکه حقالوکاله ندارند و یا حقالوکاله آن ها خیلی کم است و دوم این که خطر دارند. متاسفانه صنف حقوق دان، صنف محافظه کار است و دنبال کار خطر پذیر نمیرود. ضمن اینکه من ریشه در نظام دارم. من سال ۵۷ همافر بودم؛ از همافرهایی که برنامه ۱۹ بهمن را طراحی کردیم. از روز اول در دل نظام بودم و هیچکس نمیتواند مدعی من باشد که بگوید من از فلانی مسلمانتر یا انقلابیتر هستم. من مدعی همه آقایان هستم؛ از صدر تا ذیل. هیچ نقطه ضعف اخلاقی و مالی ندارم و در پروندههای امنیتی هم دنبال حقالوکاله نیستم. من بیش از ۴۰۰ پرونده امنیتی را در جریان ۸۸ به بعد قبول کردم بدون یک ریال حقالوکاله. به طور استثنا، در پروندههایی که موضوع آن ها محاربه، جاسوسی و یا این طور مسایل است، برای اینکه شائبهای به وجود نیاید، یک حقالوکاله حداقلی میگیریم. علت اینکه پروندههای امنیتی را من میگیرم، این موارد است. با وجود همه اینها، من هم مشکلاتی داشته ام؛ هم زندان رفتم، هم پرونده داشتم و هنوزهم پرونده مفتوح دارم و مرتب خودم، هم به عنوان متهم، هم به عنوان وکیل و هم به عنوان شاکی در دستگاه قضایی حضور دارم.