در حال حاضر دو میلیون و ۱۰۰ هزار مسکن مقاوم روستایی وجود دارد که این رقم تنها ۳۹ درصد از کل واحدهای روستایی را شامل میشود.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، در حال حاضر پنج میلیون و ۳۷۱ هزار واحد مسکن روستایی در کشور وجود دارد که ۶۱ درصد آنها از دوام و کیفیت مناسبی برخوردار نیستند که قرار است تا سال ۱۴۰۵ تعداد واحدهای مقاوم به ۵۰ درصد برسد. از سوی دیگر تعداد خانوارهای روستایی شش میلیون و ۵۵ هزار خانوار است که نشان میدهد با کسری ۶۸۰ هزار واحد مسکونی روستایی مواجهیم. همچنین تا ۱۴۰۵ بالغ بر ۹۵ هزار ازدواج در روستاها انجام میشود که لزوم تولید ۷۷۰ هزار واحد مسکونی روستایی را نشان میدهد.
«معاون اول رییس جمهوری با اشاره به اینکه بر اساس مطالعات باید جمعا شش میلیون مسکن روستایی نوسازی و مقاوم سازی شود، خواستار هماهنگی بیشتر سازمان برنامه و بودجه، بانکها و بنیاد مسکن برای پیشبرد سریعتر این طرح شد.»
جهانگیری تاکید کرد: نباید در اجرای این طرح هزینه اضافی از بابت قرارداد با بانک ها به روستاییان عزیز کشور تحمیل شود.
یکی از مشکلاتی که هم اکنون در خصوص نوسازی مسکن روستایی وجود دارد عدم کفایت تسهیلات بانکی است. با این حال بانکها در ۱۲ سال اخیر بهرغم محدودیتهای مالی که داشتند بنیاد مسکن را همراهی کردند ولی بعضا سختگیریهایی دارند. در ماههای اخیر نیز مسوولان بنیاد مسکن جلسهای با مسوولان بانکها داشتند که بر تسهیل در پرداخت وام تاکید شد، «زیرا در سال جاری از ۲۰۰ هزار واحد ۸۰ هزار ابلاغ شده بود و بانکها موظف شدند ۱۲۰ هزار واحد دیگر را نیز ابلاغ کنند و سختگیری کمتری داشته باشند، لذا قرار شد بانکها مصوبه دولت مبنی بر سفته زنجیرهای را ملاک قرار دهند.»
بنابراین گزارش، عمده روستاهای کشور به دلیل حوادثی همچون زلزله، سیل و به و طور روزمره با حوادث مواجهند و از طرفی خانههای روستایی به دلیل عدم به کارگیری مصالح مقاوم، دچار مخاطره میشوند.