برخی منابع خبری در ایران از احتمال قطع شدن شبکه پیامرسان تلگرام در دو روز آخر هفته جاری خبر میدهند. تلگرام کاربران زیادی در ایران دارد و گفته میشود شمار کاربران آن از مخاطبان صداو سیمای جمهوری اسلامی بیشتر است.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، سایت خبری “پایش” با انتشار خبر احتمال فیلتر شدن شبکه پیامرسان تلگرام در دو روز آخر هفته جاری در ایران، نوشت: «آنچه انتخابات این دوره را متفاوت کرده، فراگیرتر شدن شبکههای اجتماعی مبتنی بر موبایل است که اکنون به یکی از کارآمدترین ابزارهای تبلیغاتی انتخابات در سراسر کشور تبدیل شده است.»
به دلیل شمار بالای کاربران تلگرام در ایران، این شبکه اجتماعی یکی از موضوعهای پرچالش در نهادهای نظارت بر فضای مجازی بوده است. وبسایت “پایش” نوشته است: «گفته میشود در ماههای اخیر برخی نگرانیها از تأثیرگذاری بیش از حد تلگرام بر انتخابات مطرح شده اما مقامات دولتی حاضر در کارگروه فیلترینگ حاضر نشدهاند نظر مخالفان مبنی بر فیلتر این شبکه اجتماعی را بپذیرند.»
آخرین تلاش برای فیلترینگ تلگرام حدود یک ماه گذشته (دیماه ۱۳۹۴) بود که خبرگزاری فارس در گزارشی به نقل از معاون قضایی دادستان کل کشور نوشت که فیلترینگ پیلمرسان پرطرفدار “تلگرام” در دستور کار “تعیین مصادیق محتوای مجرمانه” بود اما رأی نیاورد.
رای نیاوردن در کارگروه فیلیرینگ اما به معنی نجات تلگرام نیست. زیرا معاون قضایی دادستان کل کشور تاکید کرده که قوه قضائیه اگر بخواهد میتواند “راسا” وارد عمل شده و تلگرام یا هر اپلیکیشن و شبکهی اجتماعی دیگری را فیلتر کند.
اکنون و در آستانه انتخابات، موافقان فیلترینگ تلگرام با این استدلال که “تبلیغات انتخاباتی ۲۴ ساعت قبل از زمان آغاز اخذ رأی و در روز انتخابات ممنوع است، اما هیچ کنترل و نظارتی بر روی تبلیغات نامزدها در شبکههای اجتماعی تا لحظه آخر انتخابات وجود ندارد”، خواستار قطع تلگرام هستند.
بنابراین احتمال داده میشود در روزهای آینده شبکه تلگرام بر چند روز با اختلال گستردهای مواجه شود و با به کلی قطع گردد.
تلگرام کاربران زیادی در ایران زیادی دارد. مدیران تلگرام میگویند شمار کاربران ایرانی این شبکه پیامرسان بیش از ۲۰ میلیون نفر است. حتی گفته میشود شمار کاربران آن از مخاطبان صداو سیمای جمهوری اسلامی بیشتر است.
در ماههای گذشته مقامهای امنیتی و قضایی ایران از مدیران تلگرام خواسته بودند که برای دسترسی به اطلاعات کاربران ایرانی با آنها همکاری کنند. پاول دوروف، مدیر و موسس تلگرام در مهر ماه گذشته خبر داد: «مقامهای ایرانی میخواهند از تلگرام برای جاسوسی از شهروندان خود استفاده کنند. ما نمیتوانیم در این زمینه به آنها کمک کنیم و نخواهیم کرد.»